Højrefløjens midtjyske spydspids vil fyre 10.000 EU-ansatte

Anders Vistisen (DF) og partierne i Identitet og Demokrati vil afskaffe EU-udenrigstjenesten og fyre tusindvis af ansatte.

Anders Vistisen i EU
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

EU skal slankes for at hæmme unionens "vanvittige bureaukratiske udvikling".

Det mener Dansk Folkepartis europaparlamentariker Anders Vistisen, der med et nyt forslag lægger op til at fyre 10.000 EU-ansatte.

- Der er tale om en lille korrektion. Det er borgerligt at mene, at man vil have et slankere EU, siger EU-politikeren, der stammer fra Vridsted syd for Skive, til TV MIDTVEST.

Til en spidskandidatdebat i Maastricht i Holland forud for Europa-Parlamentsvalget i juni vil Visitisen på vegne af partierne i Identitet og Demokrati (ID) tirsdag aften præsentere forslaget.

Parlamentsgruppen ID, der foruden DF tæller en række europæiske højrefløjspartier, mener, at EU-bureaukrati betyder, at Europa sakker bagud sammenlignet med USA og Kina.

Samtidig foreslår gruppen, at EU-udenrigstjenesten, der blev oprettet i 2011, helt skal skrottes

- Medlemsstaterne betaler to gange for den ydelse. Eksempelvis ligger der 27 ambassader for medlemsstaterne i Washington DC, men der ligger også en stor EU-ambassade siger Vistisen.

Tjenesten har ifølge EU's hjemmeside til "opgave at gøre EU's udenrigspolitik mere sammenhængende og effektiv og dermed øge Europas globale indflydelse".

Vistisen peger dog på, at det ikke er lykkedes i de 13 år, hvor tjenesten har eksisteret.

- Inden Ruslands invasion af Ukraine talte nogle om et øget samarbejde med Rusland, mens Danmark var imod. Derfor risikerer Danmark at blive kørt over, mener DF'eren fra Midtjylland.

På trods af uenigheder er EU lykkedes med at vedtage sanktioner mod Rusland. Har Danmark ikke en interesse i, at EU som samlet enhed står stærkere over for eksempelvis Rusland og Kina?

- Man er lykkedes med at lave sanktioner, men man er ikke lykkedes med at lave sanktioner, der har den store betydning for Ruslands økonomi, siger Vistisen, der desuden mener, at det uden en EU-udenrigstjeneste fortsat vil være muligt at vedtage sanktioner, da de er en del af handelspolitikken.

Vil køre med grønthøster

Udover at fjerne udenrigstjenesten og omkring 5000 ansatte vil Visitisen også fyre 5000 ansatte i EU's øvrige EU-organer herunder kommissionen, agenturer og parlamentet.

Alene Europa-Kommssionen har 32.000 ansatte, oplyser kommissionen på dens hjemmeside.

Fyringerne skal ske via en såkaldt "grønthøstermetode", hvor alle organer skal spare i omegnen af fem-seks procent.

- Det er borgerlig politik, at man holder lidt igen oven på coronakrise og finanskrise, siger parlamentarikeren.

Han mener samtidigt, at en kommende lønstigning til EU-ansatte skal stoppes.

- Modsat USA er EU ikke lykkedes med at lave nogle nye, store selskaber i løbet af de sidste år inden for software, sociale medie og kunstig intelligens. Der er for meget bøvl og beskatning, forklarer Vistisen.

Bidrager til at få færre migranter

Hos Venstre, der er en del af parlamentsgruppen Forny Europa, modtager højrefløjens forslag ikke mange rosende ord.

- Det er vigtigt, at vi har en udenrigstjeneste, der er til stede rundt om i verden i en tid, hvor der er krig i Europa, lyder det fra Ulla Tørnæs fra Holstebro, der er Venstres nummer tre på listen ved valget.

Tørnæs peger samtidig på, at udenrigstjenesten har mulighed for at styrke EU's partnerskaber til Afrika.

- Det kan være med til at bidrage til at skabe et håb for fremtiden og dermed mindske immigrationspresset mod Europa.

Socialdemokratiets Niels Fuglsang fra Thy, der sidder i Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet, er også modstander af at afskaffe udenrigstjenesten.

- Vi står i en verden, der er fyldt med trusler. Derfor er der brug for, at vi kan føre en fælles udenrigspolitik. 

- Jeg tror, det ville svække Danmark, hvis vi ikke kan samarbejde om udenrigspolitikken gennem EU, siger Niels Fuglsang.

Anerkender problemstilling

Mens hverken Ulla Tørnæs eller Niels Fuglsang kan se mange fordele ved et farvel til udenrigstjenesten, så forholder det sig anderledes med Vistisens ønske om mindre bureaukrati.

- Vi skal finde steder, hvor vi konkret kan se, at der bliver brugt for mange penge. Men vi skal være opmærksomme på, at der er brug for mennesker i EU, der kan sørge for, at sanktioner bliver overholdt eller lovgivning indført, siger Niels Fuglsang.

Ulla Tørnæs anerkender, at der er bureaukrati, der er et resultat af EU-lovgivning, som eksempelvis rammer små og mellemstore virksomheder.

- Man kunne godt indføre en målsætning om at fjerne to regler, hver gang man indfører en ny, siger hun.

Der er valg til Europa-Parlamentet 9. juni.