100.000 høns skal aflives efter fund af fugleinfluenza

En midtjysk ægproducent er ramt af fugleinfluenza. Derfor skal alle hønsene nu aflives.

Det er tredje gang siden nytår, at Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen må aflive fugle på grund af fugleinfluenza. Her ses en aflivning tidligere på ugen ved Ruds Vedby på Sjælland.
Det er tredje gang siden nytår, at Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen må aflive fugle på grund af fugleinfluenza. Her ses en aflivning tidligere på ugen ved Ruds Vedby på Sjælland.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fredag blev enhver ægproducents værste mareridt til virkelighed hos en ægproducent i Stoholm i Viborg Kommune.

De seneste dage er mere end 500 høns fra besætningen på alt omkring 100.000 høns døde, og nu er svaret så kommet på prøver fra Statens Serum Institut: Dyrene var smittet med fugleinfluenzatypen H5N8.

Derfor går Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen i weekenden i gang med at aflive alle hønsene. Det sker af hensyn til dyrevelfærden og for at begrænse smitterisikoen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Selvom der kun er gået en uge siden nytårsaften, så er det tredje gang i år, at myndighederne må rykke ud til en professionel farm for at aflive fjerkræ. Kort efter nytår blev 30.000 dyr på en kalkunfarm på Lolland aflivet, og torsdag blev 60.000 kalkuner aflivet på en farm ved Ruds Vedby.

- Det ser desværre ud til, at fugleinfluenzaen har godt fat i år, så derfor vil jeg gerne gentage vores vigtige budskab om, at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt og forsøge at skærme deres dyr mod smitte så grundigt som overhovedet muligt, udtaler kontorchef i Fødevarestyrelsen Jakob Munkhøj i pressemeddelelsen.

- Det handler dels om ikke at få smittet sine egne dyr, dels om at holde smittetrykket nede, så vi får begrænset risikoen for smittespredning mellem farmene, lyder det.

Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket, for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere at man skifter fodtøj man går ind i hønsegården.