Mette F: - Tingene går i den rigtige retning, men vi skal længere ned

Den nye, engelske mutation af coronavirussen smitter "af pommern til", siger statsministeren. Derfor vil hun ikke udelukke længere restriktioner.

Det er mørkt for tiden. Meget mørkt. Dagtimerne er få, og alt er lukket ned.

Men måske er der snart mere lys at spore. Det ser nemlig ud til, at de nuværende corona-restriktioner virker. Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview hos TV 2 programmet Go' morgen Danmark:

- Det ser ud til, at tingene gå i den rigtige retning nu, siger hun og uddyber:

- Vi har smitte, der er på vej ned. Vi har heldigvis faldende antal indlæggelser på sygehusene. Positivprocenten – altså antallet af danskere, der bliver testet positiv hver dag – er også faldende. Det er rigtig, rigtig godt.

Mutation supersmitter

Men - for der er desværre et men - statsministeren vil ikke love, at den positive udvikling automatisk betyder, at de restriktioner, der lige nu har lukket det meste af samfundet ned, bliver løftet.

For nuværende løber de til 17. januar og kan sagtens blive forlænget, siger Mette Frederiksen. Udfordringen er nemlig, at den såkaldte britiske mutation af coronavirussen har ramt landet, og som den spreder sig, vil endnu flere blive smittet.

- Derfor skal vi have slået smitten markant ned, for at den britiske mutation ikke brager løs her i januar og februar, lyder det fra statsministeren.

På Facebook supplerer sundhedsmister Magnus Heunicke (S). I et opslag skriver han, at han har to gode nyheder og én dårlig. De gode er dels, at Danmark er et af de lande, der mest effektivt får brugt de vacciner, vi får, og dels, at vi med Heunickes ord nu har "tøjlet smitten".

Den dårlige er, at mens de generelle smittetal begynder at gå ned, gælder det ikke for den engelske variant. Den fortsætter med at sprede sig. Derfor skal smitten endnu længere ned, understreger sundhedsministeren.

Hold øje med fem tal

Præcis, hvor langt smitten skal ned, tør regeringen ikke sige fuldstændig, men Mette Frederiksen opfordrer danskerne til at holde øje med fem forskellige tal, hvis de vil vide, hvilken vej det går.

Det første er antallet af nysmittede. Det var ifølge den seneste opgørelse torsdag 1842.

ANtal nysmittede
Foto: TV 2 Grafik

Det andet er positivprocenten. Det relaterer sig til antallet af smittede, og indikerer, hvor mange af dem, der er testet siden i går, som er blevet testet positiv. Den var torsdag 1,76 procent.

Positivprocent

Andelen af testede personer, der er testet positiv.

Positivprocenten
Foto: TV 2 Grafik

Det tredje og fjerde er antallet af indlæggelser og antallet af dødsfald, som torsdag var henholdsvis 861 og 37.

Det femte og sidste tal er kontakttallet. Kontakttallet offentliggøres hver tirsdag og siger noget om, hvor mange personer én person, der har corona, smitter. Er tallet over 1, så er epidemien i Danmark på vej op. Er tallet under 1, er den på vej ned, og derfor er kontakttallet i virkeligheden måske den allerbedste indikator. Ved seneste opgørelse 5. januar lå tallet på 1 rent.

- Hvis vi får det banket ned i nærheden af 0,7, står vi et rigtig godt sted, siger Mette Frederiksen og understreger, at hun fortsat tror, at påsken bliver et vendepunkt. .

- Jeg synes, der er et lys derude. Først og fremmest på grund af vaccinen. Vi er kommet godt fra start i Danmark.

Sådan har kontakttallet ændret sig

Beregnet ud fra antallet af smittede.

Kontakttal
Foto: TV 2 Grafik

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.