Tak for i år: Nu er Kjeld, Yvonne og ungerne fløjet fra storkereden

Siden 6. april har man kunne følge storkene Kjeld og Yvonne live på tvmidtvest.dk, men nu har de og deres tre unger søgt mod varmere himmelstrøg.

I mere end fem måneder har vi fortalt om storkeparret Kjeld og Yvonne.

For andet år i træk var de kommet til Danmark for at yngle, men nu er de fløjet sydpå, og deres tre unger har fulgt trop. Mandag klokken 18.20 var fem storke nemlig samlet i Tinglev tæt på Smedager, og det mener eksperterne ved storkene.dk er familien fra Bækmarksbro. 

- Sådan noget har jo en cyklus. Det er meget naturligt, at de rejser omkring den første september. Ungerne har trænet længe i at flyve og finde føde, og de er i rigtig god form, så vi er glade for, at de tager afsted, siger Jess Frederiksen der er formand for Storkene.dk.

I næsten et halvt år har han sammen med sine kollegaer modtaget og svaret på spørgsmål om storkeparret og deres unger på tvmidtvest.dk, men nu er det slut.

- Der har været flere 1000 spørgsmål, og vi har ikke kunne nå at svare på alle, men det har vi været rigtig glade for. Vi har været meget overraskede over, hvor stor interessen har været, og hvor mange der gerne vil støtte storkene, fortæller han.

Først ankom Kjeld, så ankom Yvonne, og så blev der lagt æg. I alt fem æg blev det til. Tre af dem blev til levende unger.
Først ankom Kjeld, så ankom Yvonne, og så blev der lagt æg. I alt fem æg blev det til. Tre af dem blev til levende unger.
Foto: TV MIDTVEST

Op- og nedture

Da storken Kjeld ankom til Bækmarksbro den 6. april blev det startskuddet på fortælling om et storkepar og deres liv i Danmark.

Et stykke tid måtte folk vente i spænding på stork nummer to, men efter et par uger var der endelig kærlighed i reden da Yvonne landede.

Den kærlighed blev til fem æg, hvoraf de tre klækkede og gav os ungerne Ragna, Ruth og Benny.

Louise og Per Fjelgren, der har reden i baghaven, har undervejs måtte foretage et par redningsaktioner, for at holde liv i alle ungerne.

Den mindste var ved at bukke under for naturens kræfter, men en nat i en varm garage sikrede, at alle ungerne nu er fløjet sydpå.

Meget regn gjorde at den mindste af storkeungerne på et tidspunkt var ved at drukne, og den måtte derfor tilbringe en nat indendørs.
Meget regn gjorde at den mindste af storkeungerne på et tidspunkt var ved at drukne, og den måtte derfor tilbringe en nat indendørs.
Foto: Peter Oddershede Pedersen, TV MIDTVEST

Næste sæson

Mange har taget storkene til sig, og holdet på Storkene.dk er klar til at gøre det igen.

- Det har været rørende med så stor interesse. Det har trukket lidt tænder ud, men vi er klar igen til en sæson tre, fortæller formanden Jess Frederiksen.

Han fortæller, at det ikke er sikkert, at vi får Ragna, Ruth og Benny at se igen, og hvis vi gør, vil det først blive i deres tredje leveår.

For de storke-interesserede, så er det bare et spørgsmål om tålmodighed, for næste år kommer sæson tre om Kjeld og Yvonne.

- Det er 100 procent sikkert, at de kommer tilbage. Det er kodet ind i deres hjerner ligesom en GPS. Bækmarksbro er simpelthen deres bopæl. De kommer tilbage til reden, indtil de ikke kan mere, siger Jess Frederiksen.

Hvis du vil sige farvel til storkereden, så fortsætter vi med at streame frem til mandag den 7. september.

Interessen var stor, da den første unge endelig kom ud af ægget.
Interessen var stor, da den første unge endelig kom ud af ægget.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.