Forsvandt under ekspedition i Grønland: Polarforskers 150-års fødselsdag fejres i Ringkøbing

15. januar 2021 er det 150 år siden, at polarforsker og forfatter Ludvig Mylius-Erichsen blev født.

- Det er en skæbnehistorie. Der er opstået myter, fordi man aldrig fandt dem deroppe.

Sådan lyder det lørdag fra formanden for Ringkøbing Museumsforening Jens Olufsen, der er mødt op for at markere polarforsker og forfatter Ludvig Mylius-Erichsens 150-års fødselsdag i Ringkøbing.

Ludvig Mylius-Erichsen voksede op i Ringkøbing, før han som ung flyttede til København for at studere.

Han er især kendt for to Grønlandsekspeditioner, som han personligt planlagde og gennemførte. Den sidste blev hans skæbne, da han sammen med to rejsefæller i november 1907 ikke nåede tilbage til ekspeditionens base, før tøvejret umuliggjorde slædekørsel. Liget af rejsefællen Jørgen Brønlund blevet fundet året efter, men ligene af Ludvig Mylius-Erichsen og N. P. Høeg Hagen blev aldrig fundet.

Kranse til minde om Ludvig Mylius-Erichsen.
Kranse til minde om Ludvig Mylius-Erichsen.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Men selvom det er mange år siden, at polarforskeren mistede livet, så holdes hans minde stadig i live i Ringkøbing, hvor der blandt andet står en statue af ham foran Ringkøbing Museum, ligesom han har en gade opkaldt af sig.

Det var foran statuen, man lørdag lagde kranse for at markere fødselsdagen.

- For Ringkøbing betyder han jo det, at han er vokset op her, og han er skrevet om omegnen, byen og naturen i hele taget. Og så har vi på Ringkøbing Museum en hel masse artefakter. Altså ting og sager, som har tilhørt ham, fortæller Jens Olufsen og fortsætter:

- Han er en af dem, man virkelig kan blive stolt af, fordi her var der en, der både turde og gjorde noget. Han satte jo ikke nødvendigvis Ringkøbing på landkortet, men vi har taget ham til os her i Ringkøbing.

Udover de store Grønlandsekspeditioner, så skrev Ludvig Mylius-Erichsen også flere teaterstykker og fortællinger, hvor mange havde den vestjyske natur som ramme. Efter den første ekspedition skrev han også digtsamlingen Isblink.

Ludvig Mylius-Erichsen krans Ringkøbing
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST