Regionerne får en milliard kroner ekstra til sundhed

Ny økonomiaftale mellem regionerne og staten fokuserer på sundhed og psykiatri og fjerner samtidig et omstridt krav.

Staten og regionerne har natten til tirsdag indgået en ny økonomisk aftale. Aftalen skal sende en milliard kroner ekstra til sundhedssektoren og løfte psykiatrien. Det oplyser finansminister Kristian Jensen (V) ved et kort pressemøde i Finansministeriet tirsdag morgen.

- Det vigtigste for mig i denne her aftale er, at vi bliver ved med at investere i sundhed og velfærd. Vi sikrer en milliard kroner ekstra til bedre kvalitet og bedre behandling, siger ministeren.

Omstridt krav forsvinder

Hovedpunkterne i aftalen er, at der tilføres en milliard kroner ekstra til sundhedssektoren, heraf 200 millioner kroner til psykiatrien. Samtidig fjernes det omstridte produktivitetskrav, der har pålagt sundhedssektoren at finde besparelser for to procent om året. Aktivitetspuljen på 1,4 milliarder kroner bliver også fjernet.

quoteJeg er meget glad for, at vi nu definitivt kan vinke farvel til produktivitetskravet, og at vi i stedet går aktivt ind i arbejdet med at omstille sundhedsvæsenet - med fokus på nærhed og sammenhæng.

Stephanie Lose (V), formand, Danske Regioner

Det betyder, at det nuværende primære fokus på sygehusaktivitet ændres til et fokus på bredere mål for øget sammenhæng for patienterne og behandling tættere på hvor folk bor.

- Jeg er meget glad for, at vi nu definitivt kan vinke farvel til produktivitetskravet, og at vi i stedet går aktivt ind i arbejdet med at omstille sundhedsvæsenet - med fokus på nærhed og sammenhæng, skriver Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Særligt fokus på psykiatrien

I en pressemeddelelse oplyser Sundheds- og Ældreministeriet, at psykiatriområdet er særligt prioriteret: Hele 200 millioner kroner skal der hvert år som minimum bruges til at styrke børn, unge og voksenpsykiatrien

- De 200 millioner kroner understreger, at psykiatriområdet er en prioritet for regeringen. Regering og Folketing har løbende sikret løft af midler til psykiatrien og indsatser over for det stigende antal af især unge mennesker, der har det svært. Dén prioritering skal fortsættes – og vi skal være sikre på, at det også gør en forskel og kan mærkes ude hos patienter og ansatte i psykiatrien, udtaler sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

FAKTA OM ØKONOMIAFTALEN

En måneds forhandlinger

Parterne har siden begyndelsen af maj forhandlet om en aftale for regionernes økonomiske ramme for næste år. Et af udgangspunkterne for regeringen i forhandlingerne har været, at regionerne tager et mere aktivt ansvar for udfordringerne på psykiatriområdet.

Før forrige forhandlingsmøde sagde Lose dog, at aftalen skulle udmunde i et løft af sundhedsvæsenet, der var større end sidste år. Her blev driften løftet med 500 millioner kroner i forhold til året før.


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.