Eksporteventyr: Ølkøleren fra Mors

En underjordisk ølkøler er blevet en succes. Selv engelske Financial Times har vist interesse for opfindelsen fra Mors.

VM i fodbold går hånd i hånd med kolde øl, og det giver nu massiv fremgang til et lille firma fra Mors.

eCool har leveret jordkølere til øl i fem år. Men en ny hjemmeside, designet af unge it-nørder fra Mors, har skabt travlhed under VM-slutrunden.

- De her unge mennesker sagde at de ville give os et lille skub, men de har givet os en glidende tackling i de her vm-tider. Så lige i øjeblikket slukker vi bare ildebrande, siger Klaus Peter Bak, medindehaver af eCool.

Ølkøleren er opfundet, udviklet og patenteret af fire morsingboere. Delene bliver produceret og samlet på Mors med håndkraft.

Interesse fra hele verden

Før solgte eCool fem kølere om ugen i Danmark. I går sendte de 70 afsted til hele europa. Omkring 40 lande har ind til nu henvendt sig for at høre mere. Det er stort set hele verden. Brasilien og USA blandt dem.

- Vi er jo morsingboere, så vi ved godt at der er ingen træer der vokser ind i himlen, og vi tror også at det er den her chance vi har. Det er nu vi har chancen, siger Klaus Peter Bak.

Fordi den miljørigtige jordkøler ikke bruger strøm, har firmaer og medier fra hele verden fattet interesse. Denne uge skriver engelske Financial Times om ideen, og på lørdag vil amerikanske The Weather Channel have live-interview.

- Vi lever jo mere og mere ude, og bruger udelivet mere og mere. Så hvorfor ikke også køle sine ting i jorden. Og så har den også den fordel at konen ikke rigtigt har tal på, hvor mange der er i den, siger Klaus Peter Bak.

01:47 Luk video