Skal ulven skydes eller ej? Politikere er uenige

Politikere til Europa-Parlamentsvalget er uenige om, hvorvidt ulven skal skydes eller ej.

Ulvene er fredet i Danmark. Men om de også bør blive ved med at være det, er et tema i valgkampen til Europa-Parlamentet, som skal afvikles på søndag.

For selvom ulve har stået bag dræb på flere dyr gennem den seneste tid, så er der vidt forskellige forslag til, hvordan man skal løse problemet.

- Jeg mener, at man som husdyrholder skal have lov til at forsvare sine dyr ved blandt andet at skyde ulvene, siger Erik Poulsen (V), der stiller op til EuropaParlamentsvalget.

Den holdning er en politisk modstander ikke enig i.

- Vi har jo sagt i EU, at man ikke skal skyde ulven som udgangspunkt, fordi vi skal passe på biodiversiteten, siger Niels Fuglsang (A), der også stiller op til EuropaParlamentsvalget.

37 lam dræbt

Det seneste, dokumenterede dræb af dyr fra ulve skete i påsken ved Lystbækgaard mellem Ulfborg og Torsted.

Her har en DNA-analyse lagt fast, at det var en eller flere ulve, der dræbte 37 lam og et får.

Hegn eller ikke hegn

De to kandidater til Europa-Parlamentsvalget påpeger begge, at et hegn kan være løsningen på angreb fra ulve.

Men de er ikke enige om, hvordan og hvorledes sådan et hegn skal være eller finansieres.

- Jeg synes i stedet for, at vi skal sørge for at støtte de landmænd, der har et problem med at få et ulvehegn. Det synes jeg ikke, at de selv skal betale for. Det synes jeg, at EU må betale for, siger Niels Fuglsang (A).

Et hegn – finansieret af EU eller ej – kan dog ende med at ændre på mere end bare ulvens adfærd.

- Hvis vi for alvor skal sikre med hegn, så skal vi have sådan noget hegn, man har omkring ulve i zoologisk have. Det ønsker vi ikke i vores landskab, og det er med til at hindre det øvrige vildts naturlige adfærd, siger Erik Poulsen (V).

Selvom Socialdemokratiets Niels Fuglsang ikke mener, at det er løsningen at skyde ulve, så kan det i visse tilfælde blive nødvendigt.

Men hvis det sker, er hans løsningsforslag, at der gives en direkte tilladelse.

- Der kan være enkelte tilfælde med problemulve, hvor det kan komme på tale, at man bliver nødt til at skyde en ulv. Men der synes jeg, at det må kræve, at myndighederne giver en tilladelse til det i det specifikke tilfælde, siger Niels Fuglsang (S).

Ulven har været fredet i størstedelen af EU-landene siden 1992.

SE INDSLAG: Politikere fra Venstre og Socialdemokratiet er uenige om, hvordan ulven skal behandles.