S og V strides om hvordan landbruget skal blive grønt - Anders og kollegerne fanget i uvished

Et grønnere landbrug er en central del af 70-procents målsætningen i klimaloven, men landmændenes tålmodighed er ved at rinde ud imens politikerne stadig forhandler.

2:19
Anders Nørgaard mener, at en bred politisk aftale er afgørende.
Foto: Ditte Georg Wraae, TV MIDTVEST

Man er enige om målet, men vejen dertil splitter lige nu regeringen og Venstre, der forhandler en ny og grøn landbrugsreform.

Det ærgrer Anders Nørgård, der er mælkeproducent ved Hogager.

Han føler, at den langsommelige afklaring på en grønnere fremtid stiller ham og kollegaerne dårligt.

- Vi har brugt vildt lang tid på det her. Mange af mine kolleger står i en uvis situation, siger han. 

En reform af landbruget er ifølge regeringen et centralt instrument til at lykkes med Klimalovens målsætning om af reducerer Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030. 

- Alt, hvad vi arbejder med er gennemsyret af, hvordan man bliver bæredygtigt, fortæller Anders Nørgaard, der følger forhandlinger om en grøn landbrugsreform. 

I april fremlagde regeringen sit bud på en grøn omstilling af dansk landbrug, der skal reducere landbrugets CO2-udledninger med 7,1 millioner ton i 2030.

Halvanden måned senere ved landmænd som Anders Nørgård stadig ikke, hvordan de skal drive deres gårde og marker i fremtiden. 

- Det skuffer og skader faktisk den bæredygtige omstilling. Jeg og mine kolleger går i forsvarsposition inden længe, advarer han politikerne. 

Hvor skal pengene komme fra

Det centrale stridspunkt i forhandlingerne mellem regeringen og Venstre er økonomi.

Regeringen mener, at den grønne omstilling udelukkende skal finansieres igennem landbrugsstøtten. 

Ifølge Altinget viser beregninger fra Seges under interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer, at den model kan få mere end 600 landmænd til at gå konkurs. 

Venstre mener omvendt, at der er behov for en økonomisk håndsrækning til landmændene, hvis de skal nå i mål med en grøn omstilling. 

- Der skal friske penge på bordet fra finansministeren, understreger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen.

Hos regeringspartiet savner man mere konkrete ønsker fra oppositionspartiet. 

- Vi ved meget lidt om, hvad de vil. Vi mangler stadig Venstres landbrugsudspil, siger Socialdemokratiets fødevareordfører Anders Kronberg. 

På gråden ved Hogager håber Anders Nørgård, at den omfattende omstilling som han og kollegerne står over for ikke kommer til at koste nogen jobbet. 

- Jeg håber virkelig på en bred aftale. Det er vigtigt at vi får ro, så vi kan innovere og udvikle vores erhverv i fremtiden. 

Partierne mødes i den kommende uge til nye forhandlinger om en reform af landbruget.