Have-ejernes frygt: Det er nu, gåsebillerne kan smadre din græsplæne

Gåsebiller invaderer lige nu græsplæner og æder rødderne. Der er ingen nem måde at bekæmpe dem på, men der er noget, du kan gøre.

0:08
Gåsebiller på jagt efter en mage. Det er nu, de parrer sig og lægger æg i græsplænen.

Hvis din græsplæne har et skær af metal, er det dårligt nyt. For så kan du godt vinke farvel til en flot plæne.

For i det lave græs vil du meget sandsynligt se metalliske gåsebiller kravle rundt. Lige nu kommer billerne frem i hobetal, og det kan betyde, at din græsplæne tager stor skade.

Det oplever de også hos Viborg Golfklub.

- Golfbanen er simpelthen ikke spilbar. Gåsebillerne og deres larver æder græsrødderne, så græsset går ud, siger chefgreenkeeper Per Knudsen fra Viborg Golfklub.

Gåsebillerne kommer frem i maj, når jorden begynder at blive varm. De kan forekomme i store sværme, hvor de flyver og kravler rundt for at finde en mage. 

Når billerne har parret sig, graver hunnen sig ned i græsplænen og lægger æg. I løbet af juli bliver æggene til larver. Larverne lever af græssets rødder, og i august og september er larverne så store, at de virkelig begynder at guffe løs på græsrødderne. 

I oktober graver larverne sig ned i græsplænen for vinteren. I april forpupper de sig, og i maj bliver de udklækket som biller - og så begynder cyklussen forfra.

Under græsset her gemmer sig masser af gåsebillelarver, der spiser løs af græssets rødder.
Under græsset her gemmer sig masser af gåsebillelarver, der spiser løs af græssets rødder.
Foto: Dansk Golf Union

I Dansk Golf Union kender de problemet med gåsebiller. De rådgiver mange klubber om gåsebiller, og der er ingen nemme løsninger, for i Danmark er det ikke tilladt at bruge sprøjtegift mod billerne.

 - Vanding er et værktøj. Billerne kan ikke lide vand og fugt. De vil flytte til et andet og tørt sted, for gåsebiller elsker tørre, sandede områder, siger banechef i Dansk Golf Union, Torben Kastrup Petersen.

- Man kan vande med nematoder. Det er bittesmå orme, som inficerer gåsebillelarverne og æder dem. Problemet er, at det er bøvlet, og der er endnu ingen supergod måde at  transportere de små, levende orm på, siger banechefen i Dansk Golf Union.

Nematoderne er en naturlig måde at bekæmpe larverne på, da de i forvejen findes i jorden. Der er dog ikke nok til, at de kan holde larverne nede. 

Fugle elsker larver, og derfor opsættes der også mange stærekasser i haver og på golfbaner, i håb om at stærene spiser nogle af larverne. 

På golfbanen i Viborg bruger de både vand og fuglekasser. 

 - Vi opsætter alle de stærekasser, vi kan, og stærene tager også masser af gåsebiller og larver, siger chefgreenkeeper Per Knudsen fra Viborg Golfklub.

- Vi vander på greenen, så billerne forhåbentlig flytter til steder på banen, hvor græsset er knap så sårbart, siger chefgreenkeeperen.

Gåsebillernes besøg i et område betyder, at græsset sættes i stå eller går helt ud. Er det store områder, må der sås nyt græs, men ellers vil græsset med lidt vand komme igen. 

- Græsset kan reddes, hvis vi vander det og giver det lidt kærlighed, siger Per Knudsen fra Viborg Golfklub.

Men ifølge banechefen i Dansk Golf Union, Torben Kastrup Petersen, er der kun ét værktøj, som virker.

- Kommunikation. Vi skal lære golfspillerne, at skader efter gåsebiller er noget, man må forvente, og appellere til forståelse, siger Torben Kastrup Petersen.

0:09
Gåsebiller i græsplænen kan være årsag til, at græsset går ud senere på sommeren, fordi deres larver æder græsrødderne.