Kirker døjer med skimmelsvamp – Arbejdstilsynet giver påbud på stribe

Flere kirker døjer med skimmelsvamp, hvilket går ud over indeklimaet.

Sundby Kirke på Nykøbing Mors og Øster Vandet Kirke ved Thisted er to af de kirker, som har døjet med skimmelsvamp.
Sundby Kirke på Nykøbing Mors og Øster Vandet Kirke ved Thisted er to af de kirker, som har døjet med skimmelsvamp.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Medarbejdere med vejrtrækningsgener og korsangere med stemme- og svælgproblemer er blot nogle af de alvorlige problemer, som kirkeansatte har oplevet som følge af dårligt indeklima. Det viser Fagbladet 3Fs aktindsigt i Arbejdstilsynets sager om skimmelsvampe og fugt i ”religiøse institutioner og foreninger” fra 2010 til 2021.

På trods af at Arbejdstilsynet ikke kommer forbi i landets kirker hele tiden og på tilsynsbesøg ikke altid har specifikt fokus på bygninger og indeklima, er der i perioden blevet givet knap 30 påbud om skimmelsvampe.

- Skimmelsvampe er et omfattende problem. Især i mange middelalderkirker, hvor der ikke er en konstant opvarmning, siger tidligere seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Frede Fruergaard Møller, der er ekspert i skimmelsvampe til Fagbladet 3F.

Han har siden 2007 rådgivet kirker i Jylland og på Fyn om, hvordan man kommer de potentielt sundhedsskadelige svampevækster til livs.

- Nogle gange er jeg blevet kaldt ud, fordi folk har følt ubehag ved at være i kirken. Noget af det værste er, når der er blevet lagt et trægulv i krypten i en gammel kirke. Så kan der let opstå skimmelsvampe, siger Frede Fruergaard Møller til fagbladet.

Der er ingen instanser eller myndigheder, som har overblik over, hvor mange af landets kirker, der har problemer, men det vurderes, at der kan findes skimmelsvampe i hovedparten af de cirka 2.000 middelalderkirker i Danmark.