De sidste bunkere bliver sprængt

Onsdag blev de allersidste livsfarlige bunkere langs vestkysten sprængt i luften. Bunkere, som i flere år har været et meget omdiskuteret emne.

bunker.1.jpg

Efter mange års arbejde med at få fjernet de farlige bunkere langs vestkysten, blev de sidste bunkere endelig sprængt ved Husby onsdag.Bunkerne har fyldt meget for Vestjyderne, og herunder kan du læse et oprids af nogle af de historier, vi har lavet, som giver et indblik i forløbet om bunkerne. Et forløb som har varet siden 2011.

Se en video fra sprængningerne her:

0:12

Flere års kamp mod betonklodserne i sandet

Striden om de farlige bunkere begyndte helt tilbage i 2011, hvor Holstebro Kommune ville have Kystdirektoratet til at betale for at få de livsfarlige jernpigge langs kysten fjernet - noget direktoratet afviste blankt. Her

Holstebro er den kommune, som har næstflest bunkere langs kysten, og prisen for at få de ca. 30 bunkere fjernet dengang lå et sted mellem 60.000 og 100.000 kroner.

Senere samme år gik flere vestjyske politikere ind i sagen. De krævede også, at staten skulle være dem, som skulle rydde op efter nazisterne langs vestkysten. HerMen Kommunernes Internationale Miljøsamarbejde mente dengang, at det ville koste mellem 50 og 100 millioner kroner at få fjernet alle de farlige bunkere langs hele den jyske vestkyst, og regningen ville ingen betale.

I 2013 fandt staten og kommunerne endeligt sammen de penge, der skulle til for at få fjernet de efterhånden så omtalte tyske bunkere. Prisen for at få fjernet de i alt godt 100 bunkere blev gjort op til 12 millioner kroner - Kystdirektoratet og Naturstyrelsen betalte 10 millioner og kommunerne resten. Her Efter seks måneders arbejde med at rydde strandene blev den første bunker hugget i stykker ved Thyborøn i slutningen af juli. I alt skulle 46 bunkere i Lemvig Kommune, 10 i Thisted, 31 i Holstebro og 21 i Ringkøbing-Skjern Kommune fjernes. Antallet er dog steget i løbet af årene.

Nedbrydningsarbejdet var knapt nok gået i gang, før det belv stoppet igen. Prøver fra de gamle betonklodser viste nemlig, at der fandtes malingrester i bunkerne, som viste sig at være giftig, fordi det indeholdt bly og andre tungmetaller. Her

Arbejdet med at fjerne de farlige bunkere har været i gang siden 2011, og der er kun 3-4 farlige bunkere tilbage, som alle ligger i Holstebro Kommune. Det er dem, som der nu bliver sprængt i luften.

På billedet nedenfor kan du se, hvor de mange farlige bunkere har ligget:

bunker 0207_1.jpg