Bredt flertal klar med kompensation til restauranter

Hos brancheforeningen er man glad for, at der igen bliver afsat penge til virksomhederne, men savner at blive taget med på råd.

Søndag aften kommer der ny hjælp til blandt andet caféer, barer og restauranter. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Søndag aften er et bredt flertal af partier enig om at kompensere barer, caféer og restauranter, som er pressede under de nuværende coronarestriktioner.

- De mangler at spørge os til, hvad der skal til for at virksomhederne kan overleve. Jeg synes, at brancheorganisationer kan inddrages noget mere.

Jacob Niebuhr, formand for Danmarks Restauranter og Caféer

Det oplyser erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde søndag aften.

- Det gør ondt på jer, der sørger for, at vi kan have en god aften. Derfor er der nu i dag et bredt flertal for at
komme med hjælp til jer, lyder det.

Aftalen udvider adgang til eksisterende hjælpepakker og kompensationsordninger. Ordningen er en hjælp til de virksomheder, som rammes på grund af reglen om, at man kun må holde åbent til kl. 22.00.

Læs også Her er flest sendt hjem med lønkompensation i Midt- og Vestjylland

I alt afsættes der 100 millioner kroner til yderligere økonomisk hjælp til branchen. Partierne skal i de næste dage forhandle om, hvordan pengene skal fordeles. På pressemødet fremgik det, at partierne har et særligt fokus på små virksomheder.  

- De kan nu få 90 procent af deres faste omkostninger i kompensation, hvis de vælger at holde lukket i en kortere periode, siger erhvervsministeren. 

Få et overblik over hjælpen her: 

  • Barer og restauranter, der har fået indskrænket deres åbningstid, kan blive kompenseret for deres faste omkostninger.
  • Er mindst 35 procent af omsætningen forsvundet, kan der hentes kompensation for 25 procent af de faste omkostninger.
  • Det stiger gradvist. Er nedgangen på 90 procent, kan virksomhederne få 80 procent kompenseret.
  • Helt små virksomheder, der vælger at holde lukket i en kortere periode, kan få 90 procent af deres faste omkostninger betalt.
  • For selvstændige ejere af barer og restauranter skal mindst 30 procent af omsætningen være forsvundet i mindst 14 dage, før der kan hentes kompensation.
  • Også underleverandører, der primært leverer til barer og restauranter, er berettiget til kompensation.
  • Kompensationen gælder til 31. oktober. Den kan dog blive forlænget året ud - og udvidet til andre brancher, hvis de rammes af lignende restriktioner.
  • Aftalen gælder med tilbagevirkende kraft fra 19. august.
  • Der afsættes 100 millioner kroner til yderligere hjælp til branchen. I de kommende dage forhandles der om, hvordan de skal fordeles.

 

Kilde: Erhvervsministeriet 
 

Se mere

Savner at blive taget med på råd

Søndag aften er man hos brancheforeningen, Danmarks Restauranter og Caféer glad for, at der bliver afsat penge til den pressede branche.

- Det er dejligt, at der bliver sat penge af. Summen er fin, men vi har svært ved lige nu at se, hvem der bliver holdt uden for i forhold til at søge dispensation. Der bliver brugt ordet ’små’ virksomheder, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man kan klare sig, bare fordi man er en stor virksomhed, lyder det fra foreningens formand, Jacob Niebuhr til TV MIDTVEST.

Læs også Ny opfordring skaber frustration blandt restauranter og caféer

Formanden er glad for, at partierne på kort tid er blevet enige om en aftale, men samtidig er han ked af, at branchen ikke er blevet hørt. 

- De mangler at spørge os til, hvad der skal til for at virksomhederne kan overleve. Jeg synes, at brancheorganisationerne kan inddrages noget mere. Selvfølgelig skal vi ikke sige, hvad der skal sættes af af penge, men der mangler en forståelse for kompleksiteten i at drive en restauration, og for hvad det kræver at drive den, siger Jacob Niebuhr.

Kompensationen gælder til 31. oktober 2020, men der er mulighed for at forlænge året ud.