Haj på cykelsti er en fredet art

Hajen, der torsdag blev fundet midt på en cykelsti, er fredet. Og derfor er den placeret der ulovligt.

haj
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Torsdag morgen blev en død haj på halvanden meter fundet midt på en cykelsti i Rindum ved Ringkøbing.

Politiet siger til Ritzau, at det ikke har fået nogen anmeldelser om, at nogen mangler en haj, eller at en haj er blevet stjålet.

Og det er måske klart nok. Hajen er nemlig fredet, og derfor er det også ulovligt, at nogen har taget det store havdyr med i land og transporteret hajen til cykelstien i den lille by.

- Afhængig af hvor den er fanget, kan det godt være lovligt at have den på en båd – der er for eksempel forskel på reglerne i Danmark og Norge. Men man må ikke tage den med i land, siger Michael Madsen, der er indehaver af JyllandsAkvariet i Thyborøn.

En rigtig stinker

Michael Madsens slår fast, at der er tale om en gråhaj. 

Hans teori er, at en fiskerbåd har fået den halvanden meter lange haj i nettet og derefter har taget den med hjem, fordi sådan en ikke må komme på fiskeauktion.

- Så har vedkomne sikkert synes, det er sjovt at tage den med hjem og vise børnene. Men så står man bagefter med den og ved ikke, hvad man skal gøre, siger Michael Madsen.

Her kan du blive klogere på gråhajen:

0:20
Michael Madsen fra JyllandsAkvariet fortæller om gråhajen.

Og det er ikke lige sådan en haj, man holder indendørs – den stinker nemlig.

- De lugter ikke særlig godt, og den trælse lugt kommer ret hurtigt. Så der er sikkert en kone, som har syntes, at den stank for meget, siger Michael Madsen.

Levende eller død?

Flere på vores Facebookside har spekuleret i, om hajen var levende, da den blev placeret på cykelstien. Men det er Michael Madsen helt sikker på, den ikke var.

- Der skal meget til for at holde sådan et stort dyr i live. Allerede når hajen bliver fanget, skal den i et stort kar, for at den kan holdes i live. Så den har med garanti været død, da nogen har sat den der, siger han.

Klokken 07.45 blev hajen hentet af Falck.