Ambulancelæger redder dobbelt så mange hjertestop-patienter

Forskere konkluderer: Der er dobbelt så stor chance for at overleve hjertestop, hvis der er en læge i ambulancen.

Hvis man får et hjertestop, skal man krydse fingre for, at ambulancen, der dukker op også medbringer en læge. Det er konklusionen på en gennemgang, som forskere har lavet for Region Midtjylland, det skriver Jyllands Posten.

quoteI forhold til hjertestop viser der sig god evidens for at patienter, der modtager lægebaseret genoplivning, har en større chance for at overleve end patienter, der modtager genoplivning af andet ambulancepersonale.

Lotte Groth Jensen, forsker, ph.d. Defactum, Region Midtjylland

- Chancen for at overleve er cirka dobbelt så stor, når det er læger, der står for den præhospitale indsats og dermed genoplivningsforsøget, inden patienten ankommer til hospitalet, siger Lotte Groth Jensen, der er programleder ph.d. i Defactum.

Defactum er et forskningsinstitut under Region Midtjylland, som netop har gennemgået forskning på området fra flere lande. I alt har forskerne gennemgået 14 studier med samlet 130.000 hjertestoppatienter. 

Forskeren siger, at det kan være svært at lave sikker forskning på området, fordi det etisk ikke kan lade sig gøre at holde lægehjælp tilbage i forhold til udvalgte patienter. 

Region Midtjyland har aktulægebiler spredt over hele regionen. Dertil kommer aktulægehelikopteren. i 2016 havde lægeambulancen 24.000 udrykninger imens helikopteren havde ca. 1.000. 
Region Midtjyland har aktulægebiler spredt over hele regionen. Dertil kommer aktulægehelikopteren. i 2016 havde lægeambulancen 24.000 udrykninger imens helikopteren havde ca. 1.000. 

- Men i forhold til hjertestop viser der sig god evidens for at patienter, der modtager lægebaseret genoplivning, har en større chance for at overleve end patienter, der modtager genoplivning af andet ambulancepersonale, siger Lotte Groth Jensen til Jyllands Posten.