Flyvende læger rykker ud til flere akutte patienter

Tre lægebemandede helikoptere - herunder én i Skive - gik sidste år i luften flere end 3500 gange. Det er en stigning på 40 procent viser ny rapport.

Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

De tre lægebemandede helikoptere i Skive, Billund og Ringsted gik sidste år på vingerne mere end 3500 gange for at hjælpe borgere med akut behov for hjælp.

Det er 40 procent flere gange end året før, viser en ny rapport, som Danske Regioner offentliggør lørdag.

- Helikopterne sikrer, at borgerne får hurtig og højtspecialiseret hjælp, uanset hvor i landet man bor, siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Ordningen med de tre akuthelikoptere blev etableret i slutningen af 2014. Siden da har de flyvende læger fået mere og mere travlt.

I 2015 rykkede man ud 2569 gange, og sidste år blev helikopterne aktiveret hele 3593 gange. Det svarer til en stigning på 40 procent.

Borgere får hurtigere hjælp

Den stigende aktivitet svarer til, at hver helikopter i gennemsnit flyver mere end tre missioner året rundt fra baserne i Skive, Billund og Ringsted.    

- Helikopterne kan komme hurtigt frem over store afstande og er med til at sikre, at alle borgere får hurtig hjælp, siger Bent Hansen.

Helikopterne flyver primært til egne af landet, hvor akut syge eller tilskadekomne borgere har langt til specialiseret behandling.

Der er således registreret flest flyvninger til kommunerne i det vestlige og sydlige Jylland, Samsø, Ærø, Læsø og de syd- og østlige kommuner på Sjælland og Bornholm. 

Blandt de patienter, som akuthelikopterne flyver med, er patienter med hjertesygdomme langt den største gruppe.

02:20

Knud Pedersen fra Struer takker lægehelikopteren for, at han ikke er død.

Luk video

Sidste år var 40 procent af patienterne i helikopterne patienter med problemer i hjertet eller kredsløbet, for eksempel hjertestop eller blodpropper.

De tre akuthelikoptere drives i fællesskab af de fem regioner. Landets fem vagtcentraler kan disponere over de tre helikoptere til alle dele af landet.

Fakta om helikopter-ordningen

Danmark har tre helikoptere, der året rundt rykker ud til tilskadekomne eller akut syge danskere.
   
* De tre helikoptere har base i henholdsvis Skive, Billund og Ringsted.
   
* Helikopterne rykkede sidste år ud til 3593 missioner.
   
* Det er 40 procent flere udrykninger end året før, da man gik på vingerne 2569 gange.
   
* De tre helikoptere er et supplement til ambulancer, akutbiler, akutlægebiler og er især sat i verden for at betjene borgere, der har langt til specialiseret lægebehandling.
   
* 40 procent af assistancerne drejer sig om hjælp til borgere med sygdomme i hjerte eller kredsløb.
   
* 21 procent af udrykningerne går til borgere, der har pådraget sig traumer ved tilskadekomst.
   
* Helikopteren med base i Ringsted blev sidste år brugt 1277 gange og var den af de tre helikoptere med flest udrykninger.
   
* Dernæst kommer helikopteren i Billund med 1252 assistancer.
   
* Helikopteren i Skive blev rekvireret 1064 gange.

Kilde: Regionernes Akutlægehelikopter, årsrapport 2016.