Var kemiforurening skadeligt for borgernes sundhed i Thyborøn og Harboøre? Region vil bruge halv million kroner på nye undersøgelser

I august fandt en undersøgelse langt flere kræfttilfælde blandt borgere fra Thyborøn og Harboøre end i andre sammenlignelige områder. Nu vil Region Midtjylland finde ud af, om det samme gælder for andre sygdomme.

Thyborøn byskilt
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Der skal laves flere undersøgelser af sammenhængen mellem forureningen på Harboøre Tange og forekomsten af alvorlige sygdomme. Sådan lyder det nu fra Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Det kommer på baggrund af en undersøgelse tilbage fra august måned af 5000 borgere, der har boet i Thyborøn fra 1968-1970. Den viste nemlig, at forekomsten af kræft blandt dem er 20 procent højere end i andre sammenlignelige byer.

- Det er klart, at kræftundersøgelsens resultater kan give utryghed for borgere i et område, hvor tre af landets største generationsforureninger også er en del af lokalhistorien, også selv om kræftundersøgelsen ikke beviser en årsagssammenhæng, lyder det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S), som fortsætter:

- Derfor er det vigtigt at få opklaret, om der er øget risiko for andre sygdomme, hvis man har boet i området i mange år.

Borgere kan møde op på et borgermøde og få flere informationer

Det var en bekymring for, om forureningen fra kemifabrikken Cheminova havde været skadelig for borgerne i lokalområdet, der i første omgang fik forskere til at kigge nærmere på sagen. Her kunne de ganske vist konstatere ualmindeligt mange kræfttilfælde blandt borgere i Thyborøn og Harboøre, men det kunne ikke dokumenteres hvorfor.

Derfor afsætter Region Midtjylland nu en halv million kroner, der skal bruges på at lave yderligere undersøgelser af de 5.000 borgere for blandt andet hjertesygdomme og nervesygdomme. Pengene skal også bruges til et borgermøde i Thyborøn, hvor borgere kan møde op og få flere informationer om symptomer på en række sygdomme. 

Derudover har regionsrådet også besluttet at henvende sig til sundhedsministeren for at få ministeriets og eventuelt Sundhedsstyrelsens rådgivning i sagen. 

- Thyborøn-Harboøre er jo ikke det eneste sted i landet eller i verden, hvor gammel forurening kan have en betydning for borgernes sundhed. Så vi har brug for de nationale og internationale erfaringer, der findes i forhold til undersøgelser og indsatser, og vi vil følge op på det, som landets øverste sundhedsmyndighed anbefaler, siger formand for Udvalget for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V).

Borgermødet i Thyborøn forventes at blive afholdt i første halvdel af år 2022.