Alle kan blive svindlet - her er bankdirektørens eget trick til at undgå det

Svindlerne bliver mere og mere udspekulerede i deres metoder, men der er en række gode råd til at undgå at falde i fælden.

Jan Ulsø Madsen er administrerende direktør i Vestjysk Bank. Han opfordrer til at være kritisk og tænke sig om for at undgå at blive svindlet.
Jan Ulsø Madsen er administrerende direktør i Vestjysk Bank. Han opfordrer til at være kritisk og tænke sig om for at undgå at blive svindlet.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Digital svindel er i voldsom stigning. Det mærker blandt andre Vestjysk Bank, som har dedikeret fire medarbejdere til udelukkende at holde øje med netop det.

- Der sker noget hele tiden på det område her. Det, der skete i går, det sker ikke i morgen. Det er bare endnu værre i morgen. Og derfor er det meget, meget vanskeligt at styre det her, siger administrerende bankdirektør, Jan Ulsø Madsen.

Ung som gammel falder for svindlernes mere og mere udspekulerede metoder, og ofte er det svært at få pengene tilbage, fordi en stor del af ansvaret ligger hos en offeret ifølge bankdirektøren.

Men der er gode råd at hente. Bankdirektøren har et trick i ærmet, som han selv bruger sammen med sin kone.

- Med kunstig intelligens kan man også laver stemmer om, så vi lyder som hinanden, så hvis min kone ringer til mig og beder mig overføre penge til sin konto, så har vi en kode, vi skal sige. Så det er bare et lille godt råd at aftale en kode mellem hinanden, som man skal give.

Følg mavefornemmelsen

Politikommissær Susanne Kiel Nielsen sidder i afdelingen for økonomisk kriminalitet hos Midt- og Vestjyllands Politi. 

Hun har flere gode råd til at undgå IT-relateret økonomisk svindel og nævner to-faktorgodkendelser som noget af det første.

Og så skal man ikke lade sig presse af at noget skal gå stærkt, men i stedet stoppe op og mærke efter i maven. Føles det rigtigt?

- Hvis man får en messenger besked fra en ven, der skriver ”jeg er i problemer, send mig lige nogle penge”. Så ring vedkommende op og spørg, om han er i problemer. Eller om der måske er nogen, der kan have fået adgang til hans facebook konto, foreslår Susanne Kiel Nielsen.

Og så skal man ikke trykke på links, man ikke er sikre på, hvor kommer fra.

 - Hvis man får en smishing-sms, hvor der står at du lige skal opdatere dine oplysninger, så sørg for aldrig at trykke på linket, understreger politikommissæren og fortsætter. 

 - Gå i stedet altid ind via de officielle hjemmesider: Politi.dk, eboks.dk, borger.dk. Giv aldrig dine oplysninger på en sms eller et link i en mail. Ingen myndigheder vil bede om at få dine oplysninger på den måde.