Ekskæreste truede og slog - og det stoppede ikke dér

En 42-årig mand var både fysisk og psykisk voldelig over sin jævnaldrende kæreste. Og selv ikke et tilhold fik ham til at holde sig væk.

En i dag 42-årig mand har slået sin kæreste, truet hende gentagne gange og begået psykisk vold mod hende ved at kontrollere hende i en længere periode.

Det er han tirsdag blevet dømt for ved Retten i Viborg, hvor han også er dømt for at have overtrådt det tilhold, som han fik, efter han slog sin kæreste.

Det daværende kærestepar boede sammen i kvindens bolig i Skive Kommune, og fra februar til oktober 2023 stod den psykiske vold på.

14. oktober blev han så også fysisk voldelig over for sin daværende kæreste.

Den 42-årige er dømt for at slå sin daværende kæreste med flad hånd i ansigtet flere gange. Så holdt han hende for mund og næse, mens han pressede den modsatte arm mod hendes hals.

Samtidig truede han hende:

- Du er død. Du er færdig. Du lever ikke længere. Jeg har én mission i livet: At du skal have en smertefuld død!

Sådan genfortalte offeret truslerne i retten, forklarer anklagerfuldmægtig Sarah Hansen fra Midt- og Vestjyllands Politi. I retten vidnede både offeret, offerets mor og en veninde, der boede sammen med det daværende kærestepar, da voldsepisoden fandt sted.

Manden havde desuden også sendt skriftlige trusler i løbet af forholdet.

Den 42-årige mand har derfor fået en straf på fire måneders ubetinget fængsel.

Anklagemyndigheden gik efter fem måneders fængsel. Men gerningsmanden var tiltalt for to voldsepisoder og blev udelukkende dømt for det ene. Set i det lys er Sarah Hansen fint tilfreds med fire måneders fængsel.

- Alt i alt er jeg tilfreds med resultatet, siger anklagerfuldmægtig Sarah Hansen.

Utroligt svært

Hun hæfter sig især ved, at det lykkedes at få manden dømt for psykisk vold.

- Det er utrolig svært at få en domfældelse i de her sager om psykisk vold, siger Sarah Hansen.

I april skrev DR, at to personer blev dømt i 2019, tre i 2020 og 48 i 2023.

Den anklagefuldmægtige giver tre grunde til, det kunne have været svært at få en dom for psykisk vold: 

For det første afgav alle vidnerne forklaring på én retsdag, hvor en periode på otte måneder med psykisk vold altså skulle forklares. Det er en kort forklaring til en lang periode. 

For det andet foregik den psykiske vold i hjemmet, hvor der typisk er forskellige holdninger til, hvad der er foregået, og der ofte ikke er vidner til stede.

For det tredje er lovgivningen sat sådan sammen, at gerningspersonen kan dømmes, hvis han ”gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd"

Adfærden skal være "egnet til utilbørligt at styre den anden, herunder ved udøvelse af negativ social kontrol".

Men selvom det altså ikke er så ligetil at bevise psykisk vold, lykkedes det i denne omgang.

Brød tilhold på Hay Day

Efter manden begik psykisk og fysisk vold mod sin daværende kæreste, fik han et tilhold. Men det brød han gentagne gange ved at sende mails og at kontakte hende gennem det digitale landsmandsspil Hay Day.

Beskederne var ikke trusler, men når man har et tilhold, må man på ingen måde kontakte den anden, forklarer Sarah Hansen.

Det er endnu ikke klart, om manden vil anke dommen. I retten nægtede han ifølge Sarah Hansen alle forhold med undtagelse af de skriftlige trusler.

Hvis manden accepterer sin straf, vides det endnu ikke, om han skal afsone den i et fængsel, eller han kan afsone med fodlænke.