Minkfoderfabrik har opsagt alle medarbejdere: - Vi skal lukke, det er der ingen tvivl om

Mens alle landets mink bliver aflivet, så forsøger følgeindustrien lige nu at finde ud af, hvad de nu skal gøre.

Det er ikke kun minkavlerne og deres ansatte, der står uden arbejde, efter aflivningen af alle danske mink nu er sat i gang.

Indenfor de næste to uger laver Minkfodercentralen i Lemvig sin sidste portion minkfoder, og det betyder, at alle medarbejdere er opsagt, og bygningerne snart står tomme.

- Vi skal lukke, det er der ingen tvivl om, fortæller driftsleder Henrik Grøn og fortsætter:

- Det er så specialiseret, så vi kan kun lave minkfoder. Hvis der ingen mink er, så skal vi jo ikke lave minkfoder, og så er butikken jo ingenting værd.

Kan ikke komme af med fiskeaffald

Nu hvor fodercentralen ikke længere kan producere foder, så har de opsagt samarbejdet med Scandic Salmon i Lemvig, der ellers normalt leverer fiskeaffald til foderet.

Aftalen sikrede laksevirksomheden knap to millioner kroner om året, men nu står de tilbage med store mængder fiskeaffald, som de ikke ved, hvad de skal gøre med. Hver dag har virksomheden godt fem til ti tons affald.

- Lige nu er det jo en ren katastrofe, og vi skal ud og se, hvor vi kan komme af med vores affald henne. Det er med en dags varsel, at vi ikke kan komme af med vores affald i lokalområdet, og nu må vi ud for at finde alternative løsninger, forklarer direktør for Scandic Salmon, Nick Jensen.

Han fortæller, at de lige nu har fundet en midlertidig løsning, hvor de giver affaldet gratis væk.

Maskinerne står stille

Hos Minkpapir A/S i Borbjerg står maskinerne også helt stille. De producerer blandt andet minkpapir, der bruges i forbindelse med pelsning.

- Vi har et kæmpe varelager med varer, som vi har produceret. Hvem skal vi afsætte det til? Der er nogle, der vil sige, at vi kan afsætte det til udlandet, men hvor længe vil de kunder være der, spørger administrerende direktør Rudi Pedersen.

Der er stadig stor uvished om, hvordan de enkelte erhverv bliver kompenseret. Rudi Pedersen håber, at de ikke kun bliver kompenseret for driftstabet.

- Hvis man vil kompensere os for mellem 50 og 70 millioner kroner, så er det klart, at så kan vi komme herfra på en ordentlig måde, og så kan vi lukke det ned, men hvis man ikke vil det, så har vi bare problemet, slår han fast.

Foderfabrikken Lemvig, Scandic Salmon og Minkpapir er nogle af de virksomheder, som bliver ramt af, at alle mink i Danmark skal aflives.