Stor nøgen kunstinstallation ændret i sidste øjeblik

Malingen, der skulle bruges til installationen, kunne ikke nå frem til Herning i tide, så de nøgne mennesker blev i stedet udsmykket med lagener.

Kunstneren Spencer Tunick placerede modellerne på sin live kunstinstallation ved at råbe til dem i megafon.
Kunstneren Spencer Tunick placerede modellerne på sin live kunstinstallation ved at råbe til dem i megafon.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Næsten 200 nøgne mennesker, en kunstner fra New York og 200 hvide lagener. Det var hvad, der var på menuen på Kunstmuseet Heart i Herning lørdag eftermiddag.

Kunstneren Spencer Tunick fra New York skulle ellers have brugt en masse hvid maling til at udsmykke de cirka 200 modeller, der bestod af frivillige danskere, mens også enkelte udlændinge havde taget turen til Herning for at deltage i den alternative kunstinstallation.

- Malingen var i en stor lastbil med cirka 1000 kasser, og så er det ret svært at finde de syv kasser med maling, så vi var nødt til at give op på malingen.

- Heldigvis spurgte min kone, hvor vi ikke bare brugte lagner, og det samme sagde kuratoren og museumsdirektøren, så vi fik skaffet 200 hvide lagner hertil morgen, og det vil jeg arbejde med, sagde kunstneren Spencer Tunick, inden kunstinstallationen gik i gang.

Den amerikanske kunstner placerede modellerne i nogle forskellige positioner, hvor de poserede med lagnerne, så det kunne ligne et bestemt mønster for kunstneren.

- Jeg måtte bare med

En af de frivillige modeller var Rita Houmann fra Langå. Hun har altid interesseret sig for kunst og har tidligere brugt noget af Spencer Tunicks kunst i hendes undervisningsmateriale på det Randers Statsskole, hvor hun arbejdede, inden hun gik på pension.

- Som en lille modydelse, så skrev jeg til Spencer Tunick, at jeg godt ville deltage i en liveevent, hvis han nogensinde kom i nærheden af Danmark, og det gjorde han jo så her. Så tænkte jeg, at jeg bare måtte med, fortæller Rita Houmann.

rita houmann
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

For den kunstinteresserede kvinde betød det ikke alverden, at hun skulle være nøgen til kunstinstallationen. Det var bare en del af oplevelsen.

- Jeg tænker på, hvad forskellen er på at være med her og at ligge på en nudiststrand. Jeg synes, det var noget, der skulle prøves af, og så er det sjovt at være en del af kunsten, fremfor bare at kigge på det, siger Rita Houmann og tilføjer.

Lagner er mere udfordrende

Selvom kunstinstallationen længe var planlagt til at foregå med maling, så spiller ændringen til lagner ikke den store rolle for kunstneren.

- Jeg er begejstret for lagnerne, og det er lidt mere udfordrende, fordi ændringen skete så sent. Men jeg ser det mere som en mulighed for at brænde igennem i stedet for at gemme mig.

Spencer Tunick fortæller, at kunstinstallationen i stedet kommer til at afspejle Hernings lange traditioner indenfor tekstilindustrien.