Orla Østerby tager bladet fra munden: - Jeg ville ønske, der var noget at fortryde

Det har været et forfærdeligt år i politik for Orla Østerby, der forlod Konservative efter sag om grænseoverskridende adfærd. Men han har ikke tænkt sig at løbe af pladsen, fortæller det tidligere medlem af Det Konservative Folkeparti i dette interview.

1:21
Orla Østerby fortryder ikke noget efter sag om grænseskridende adfærd.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

For omtrent et år siden forlod Orla Østerby Det Konservative Folkeparti efter beskyldninger om krænkende adfærd.

Tirsdag deltager politikeren fra Bækmarksbro, der i øvrigt stadig beskriver sig selv som konservativ, i Folketingets åbning af et nyt år i politik. For første gang kommenterer Østerby forløbet, der resulterede i, at han forlod partiet, overfor TV MIDTVEST.

Det er næsten et år siden, du forlod dit parti. Hvordan har det år været?

- Det har været helt forfærdeligt. Det er ikke noget, jeg ønsker for mine værste fjender, hvis jeg har sådan nogle, siger Orla Østerby.

- Det er ødelæggende for en selv at komme igennem, men man er nødt til at komme videre. Man finder ud af, at det er en hård branche, vi er i. Til sidst er der ikke andre at stole på end en selv. Det har været skræmmende at komme igennem.

Orla Østerby har siddet i Folketinget siden 2016, hvor han trådte til som suppleant, efter formand Søren Pape Poulsen blev konservativ justitsminister i Lars Løkkes regering med V, LA og K. 

I 2019 blev han valgt på sit eget mandat, da Søren Pape Poulsens mange stemmer i Vestjyllands Storkreds kunne hjælpe vestjyden med ind på Christianborg efter et valg, hvor han selv fik 1.098 personlige stemmer. 

Den 4. december sidste år meddelte Østerby i en kortfattet pressemeddelelse, at han forlod Det Konservative Folkeparti for at blive løsgænger.  

Grænseoverskridende adfærd

Sagen om den grænseoverskridende adfærd kom frem få måneder før, Orla Østerby endte med at forlade Konservative, hvor Bækmarksbro-politikeren pludselig fik frataget alle sine ordførerskaber i partiet.

Det skete, efter den konservative ledelse blev gjort bekendt med, at han i 2017 udviste krænkende adfærd overfor partifællen Brigitte Klintskov Jerkel.

I begrundelsen lød det, at partiet 'på ingen måde kunne acceptere, at man fysisk og verbalt udsatte en anden for den slags opførsel'.

Brigitte Klintskov Jerkel fortalte til TV MIDTVEST, da sagen rullede i oktober, at luften var blevet renset mellem hende og Orla Østerby.

- Orla har givet mig en undskyldning, og den har jeg taget imod. Jeg er glad for, at partiets ledelse har håndteret sagen, som den har gjort. Det er ikke nemt at stille sig frem og fortælle om den slags episoder. Men nu har han sagt undskyld, og det betyder, at jeg kan komme videre og fokusere på mit politiske arbejde, sagde partikollegaen dengang. 

Tilbage i Vandrehallen på dagen for Folketingets åbning er den tidligere konservative politiker klar i spyttet om sin egen rolle i sagen.   

Men når du tænker tilbage, er der så ikke noget, hvor du tænker, det her kunne eller burde jeg have gjort anderledes?

- Jeg ville så gerne, at der var noget, jeg kunne fortryde, fordi så kunne jeg jo række hænderne op at sige, at det her har jeg fortjent. Men det er der virkelig ikke. Og jeg er i den grad skræmt over, at man som mand kan komme i sådan en situation, som jeg kom i.

Hvordan har du det med dit tidligere parti?

- Jeg koncentrerer mig ikke om dem. Der er nogle gode folk i partiet, som jeg snakker med. Det gjorde jeg også tidligere, men jeg må sige, at der var nogle, der svigtede, og det er jeg frygtelig ked af. Det tror jeg også, partiet bliver kede af på den lange bane, men det er sådan, det er.


Har du lagt sagen bag dig?

- Jeg kommer videre, siger Orla Østerby og ryster på hovedet.

- Jeg er også nødt til at sige til dig, at når man er blevet puttet i en for mig enormt skamfuld rolle. Som man ikke kan løbe fra. Selv om man siger, at det ikke passer, så er der ikke noget at gøre. Uanset om der er beviser eller noget som helst. Så er du per definition dømt.

- Det er det, man skal leve med, og det er det, der er svært at leve med, siger Orla Østerby.

Har du overvejet at forlade politik?

- Nej, slet ikke. Der var måske nogen, der havde gjort det. Jeg tror også, mit parti gerne ville, at jeg gjorde det, fordi så kunne de få en anden ind i stedet for. Men sådan er jeg ikke, slutter Bækmarksbro-politikeren.

Ok, så lad os snakke politik. Når du kigger ind i det folketingsår, Folketinget åbner i dag. Hvad er så vigtigst for dig?

- Det vigtigste er at få implementeret det klimaforlig, der blev indgået for landbruget i går aftes. Det er vigtigt, at den er blevet landet, og der er mange, mange detaljer, som skal implementeres nu, siger Orla Østerby.

Men som løsgænger, hvad har man så egentlig at gøre med?

- Jeg synes, det drejer sig om netværk. Man er i nogle grupper, og der er nogen, man taler med. Jeg er jo stadigvæk konservativ, jeg er bare selvstændig konservativ. Hvis jeg syntes, det var det rigtige, så var jeg blevet, hvor jeg var. Men det syntes jeg ikke. Men derfor har jeg ikke ændret mine holdninger og min politik.

Men har man noget manøvrerum?

- Jeg har stadigvæk et tæt samarbejde med flere partier. Særligt et. Jeg er en del af blå blok. Vi hjælper hinanden på forskellige områder. Når vi sidder i udvalgsarbejdet og stiler spørgsmål til ministeren for eksempel, så koordinerer vi.

- Jeg kommer til at bruge min tid på at følge op på den her klimaaftale om landbruget. Det er en hård omgang for landbruget. Det kommer til at koste mange penge, men mange af løsningerne er slet ikke fundet endnu, og det spændende arbejde ser jeg frem til at være med til, slutter Østerby.