10 dage i fortiden

Skole droppede smartphones: Én ting gav store problemer

Hvordan kan man leve uden sin smartphone? Teenagere tog 10 dage i "fortiden" uden smartphones.

4:43
I morgen viser vi første afsnit af serien '10 dage i fortiden'. En serie, hvor vi følger eleverne på Venø Efterskole, som skal undvære deres smartphones i 10 dage.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

- Jeg bruger den konstant, siger Oliva Hartvig. 

Hun går i 10. klasse på Venø Efterskole er én af dem, som har sagt ja til at være en del af et særligt eksperiment. 

10 dage skulle hun og efterskolekammeraterne skifte en smartphone med internet, apps og spil ud med en Nokia 125, som kun kan ringe, sms'e  - og spille Snake. 

 - Jeg tror, det bliver svært at finde ud af, hvad man skal lave i stedet for. Jeg er bange for, at der bliver akavet stemning, fordi man ikke ved, hvad man skal lave, sagde Filine Kofoed inden eksperimentet gik i gang.

-  Især, hvis man er alene på værelset, altså hvad skal man lave? Skal man læse en bog eller hvad?

Bastian Hjalteson Jeppesen fra Videbæk bruger blandt andet telefonen til e-bøger. Han fortæller, at han bruger telefonen så ofte, at han er begyndt at holde øje med sit forbrug. 

- Mit daglige gennemsnit i den her uge har været ni timer. Det er ret meget, konstaterer han.

0:25
Find hele serien på TV MIDTVEST Play.

Flere timer dagligt på sociale medier

De tre teenagere fra Venø Efterskole er ikke ene om at bruge rigtig meget tid i selskab med sin smartphone. 

Ifølge sundhedsministeriet bruger hver fjerde 15-årige pige mindst fire timer dagligt på sociale medier, mens hver tredje 13-årige dreng spiller telefonspil mindst fire timer på en hverdag. En undersøgelse af børn og unges trivsel, som VIVE har foretog sidse år, viste, at børn og unges online interaktion steg, mens tiden, især drenge, brugte på fysisk samvær var faldet. 

- Jeg er nok desværre lidt afhængig af den, siger Tristan Bertil Stevn, som også går på Venø Efterskole. Som mange af sine efterskolekammerater bruger han telefonen til sociale medier, spil og daglig underholdning. 

Så hvad sker der, når man ikke længere har smartphone, som nærmest er blevet en fast del af hånden? 

I en ny serie på TV MIDTVEST prøver eleverne fra Venø Efterskole hverdagen uden smartphone af. 

Du kan se første afsnit af serien '10 dage i fortiden' allerede nu på TVMV Play. 

Fik indre ro og bedre søvn

I løbet af de 10 dage skulle eleverne prøve at leve med en såkaldt 'dumbphone' - en simpel telefon, som modsat en smartphone, ikke kan installere apps, men stort set kun ringe eller sms'e. 

En udfordring, som den første dag fik eleverne til at bruge mere tid på telefonerne end ellers. 

- Det er jo ny teknologi for dem, konstaterer forstander på Venø Efterskole, Tage Jepsen. 

Men efter et døgn uden telefonen meldte udfordringerne sig. 

- Der er nogen, der har haft store problemer, fordi de skulle bruge MitID og betale over telefonen, fortæller forstanderen, som også selv har måtte have en smartphone gemt på kontoret til at betale regninger. 

Også kedsomheden viste sit ansigt, og mens nogle af efterskolens elever erstattede telefonens hurtige underholdning med slik eller chips, gik andre i gang med at læse en bog eller spille brætspil. 

- Jeg har lært at spille Partners, fortæller Tristan Bertil Stevn, på eksperimentets fjerde dag. Han har også fået bedre søvn af at lægge telefonen fra sig før sengetid. 

- Jeg har sovet sindssygt godt i nat. To timer før vi sov, lå vi bare og snakkede og hyggede, og brugte slet ikke vores mobil. Jeg kunne mærke, at det har gjort en forskel for min søvn. Jeg kan mærke, at jeg ikke har sovet så godt hidtil, men det gør jeg nu, fortalte han. 

En del af eleverne har også valgt at beholde deres dumbphone efter eksperimentet. Det gjorde Rebecca Vorm, som oplevede at blive mere social og mindre stresset af de ti dage uden sin smartphone. 

- Det er lidt som at være på afvænning. Man får en indre ro af det. Det lyder underligt, men det at fjerne alt det, der distraherede gjorde, at jeg fik en ro i mig selv, og man lærer virkelig at være sammen med sine venner, fortalte hun efter de 10 dage.

Dum telefon 

Arne Bangsgaard Mathiasen er manden bag eksperimentet. 

Han lever selv uden en smartphone, og den oplevelse vil han gerne give videre. 

- Jeg døjede rigtig meget med angst og var nødt til at finde et alternativ til min smartphone. Så fik jeg en gammel Nokia, og jeg kunne mærke at det gav mig mere ro. Jeg fik det simpelthen bedre i sociale sammenhænge, jeg sov bedre, og det gjorde, at jeg fik lyst til at fortsætte på den måde, fortæller han. 

Derfor stiftede han konceptet 'Dumbphone' - dum telefon - som er et forløb til høj- og efterskoler. Arne Bangsgaard Mathiasen sørger for Nokiaer til alle, og kommer med et foredrag om, hvad han mener, en smartphone gør ved et menneske. 

Blandt andet, smartphones funktioner, kan gøre os ængstelige. 

- Når der kommer tre prikker i en samtale, når folk skriver, så kan det gøre, at vi bruger tid på at spekulere over, hvilket svar, vi får. Personligt tror jeg, det er sundere ikke at tænke så meget, men bare tage imod det, den anden siger, argumenterer Arne Bangsgaard Mathiasen under foredraget på Venø Efterskole.

Samtlige elever på Venø Efterskole valgte at være med i det frivillige eksperiment.
Samtlige elever på Venø Efterskole valgte at være med i det frivillige eksperiment.
Foto: Charlotte Hansen og Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Nu dør vi 

Én af dem, der også glædede sig til eksperimentet, var forstander på Venø Efterskole Tage Jepsen. Inden forløbet var han klar over, at det at miste adgangen til sin telefon, for nogle ville kunne medføre en angst, fordi det var så ukendt. 

- Nogle af dem tror, at de dør nu. Det kræver mod at gøre det her, men det at komme ud af sin comfortzone er rigtig vigtigt i forhold til at lære noget nyt, mener han. 

Han havde dog forberedt eleverne godt på dagen, hvor de skulle vælge, om de ville være med i eksperimentet eller ej. Alle elever takkede ja, og gik med til at aflevere deres smartphone i en forseglet konvolut i 10 dage. 

- Det kan være utrygt for dem, for det er så indgroet en del af dem. Men når alle er med, giver det også et nyt fællesskab omkring eksperimentet, mener forstanderen. 

Han håber, at eksperimentet kan give en god samtale om brugen af smartphones resten af skoleåret. 

- Det handler om at gøre dem bevidste om, hvad der sker, når de har en smartphone, og det mærker man ofte først, når man ikke har én, siger Tage Jepsen.

Se, hvordan det gik eleverne i det første døgn uden smartphones i første afsnit af '10 dage i fortiden' på TV MV Play.