6.000 dimser og 60.000 kilometer net: Viborg-firma gør hele Europas juletræer flotte

I Viborg ligger et firma, hvor medarbejderne ikke kan nøjes med at tænke på jul i december. Deres forretning leverer nemlig udstyr til juletræsproducenter året rundt.

HD2412. Det lyder måske som en kemisk formel eller specifikationen på et fladskærms-TV, men faktisk er kombinationen af bogstaver og tal navnet på en virksomhed i Viborg. 

Og det giver endda fuldstændig mening.

Denne gang er 'Fast Arbejde' nemlig på besøg hos en specialforretning, der udelukkende handler med ting til juletræsproduktion. HD dækker over HedeDanmark, som de er en del af, og 24/12 er naturligvis årets vigtigste dato, når det kommer til juletræer.

Virksomhedens medarbejdere indrømmer gerne, at de er blevet en lille smule erhvervsskadede af kun at tænke på juletræer - året rundt. Men det har de intet imod.

quoteVi begyndte med at sælge handsker og lidt regntøj til dyrkerne, vi var ude ved i forvejen. Det har så udviklet sig siden.

Kurt Moestrup, afdelingschef, HD2412, Viborg

- Før tænkte jeg, at et juletræ er bare et juletræ. Men der er så meget arbejde i det, inden det når ud til kunden, siger sælger Kirsten Nyholm, og hendes kollega supplerer:

- Jeg synes, det er skønt. I forvejen elsker jeg jul.

Fast Arbejde: Her kan du se hele programmet om HD2412.

Størst i Europa

Udover de mere almindelige ting som gummistøvler og juletræsfødder, man kan gå ind i butikken i Viborg og købe, leverer HD2412 industrielt udstyr til juletræsproduktion. 

I Danmark produceres der årligt omkring 10.000.000 juletræer, hvoraf de ni millioner eksporteres, så det er ikke småting, der skal til at holde produktionen oppe.

De har 6.000 varenumre, og hundredevis af egenudviklede dimser og værktøj til at rette grene eller topskud på træerne. Juletræer er i dag blevet et strømlinet industriprodukt, som HD2412 siden den spæde start i 1976 har været en del af at skabe. Dengang solgte de selv juletræer.

- De tre medarbejdere kedede sig lidt om foråret, og begyndte at sælge handsker og lidt regntøj til dyrkerne, de var ude ved i forvejen. Og det har så udviklet sig siden, og nu er vi 14 mand, der ikke laver andet, siger afdelingschef Kurt Moestrup.

I dag er virksomheden meget kendt inden for erhvervet, og har kunder i hele Europa, hvor Tyskland er den største aftager.

HD2412 har udviklet mange specialværktøjer i samarbejde med juletræsproducenterne. Blandt andet denne dims til at rette skæve grene ud.
HD2412 har udviklet mange specialværktøjer i samarbejde med juletræsproducenterne. Blandt andet denne dims til at rette skæve grene ud.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

60.000 kilometer juletræsnet

November er højsæson for HD2412. Lige nu bliver juletræerne rundt om i Europa fældet for at blive pakket og komme på markedet, og det giver rødglødende telefoner i Viborg.

- De professionelle kunder bestiller juletræsfødder, tragte og net til at pakke træerne ind i til deres stadepladser. Dem får vi mange bestillinger ind på, siger sælger Kirsten Nyholm.

I butikken er det mest juletræsfødder, de private kunder køber. Men inde ved siden af, har indkøber Gert Pedersen netop modtaget en lignende kæmpeordre fra Rumænien.

- En kæde, som skal have en masse juletræsnet. Der er 35 steder, vi skal have sendt afsted til, siger han.

I alt leverer HD2412 ubegribelige 60.000 kilometer net til indpakning af juletræer årligt. Men i fældningssæsonen er også regntøj i høj kurs, fordi det hurtigt bliver slidt op af de barske nåletræer.

I serien 'Fast Arbejde' besøger vi virksomheder i Midt- og Vestjylland.

Har du en god idé til en virksomhed, vi skal besøge? Send dit tip til fastarbejde@tvmidtvest.dk

Tema

Fast Arbejde