Danmarks yngste filmselskab på en svær opgave: - Vi skal bevise vores værd

Som nyopstartet produktionsselskab kræver det benarbejde at skaffe de første kunder. Og her er stifterne af Houe Film på Mors ikke hjulpet på vej af deres unge alder.

- Jeg synes, erfaringer betyder meget mere end alder. Jeg kan jo være ligeså god som én på 27. Jeg synes, det er trist, at det er alderen, vi bliver afvist på, lyder det fra Bertram Bailey.
- Jeg synes, erfaringer betyder meget mere end alder. Jeg kan jo være ligeså god som én på 27. Jeg synes, det er trist, at det er alderen, vi bliver afvist på, lyder det fra Bertram Bailey.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

- Drømmen er, at vi udelukkende kan lave de projekter, vi brænder for. At vi kan lave de projekter, vi selv finder på og vække dem til live. At vi kan lave kortfilm, dokumentarserier og podcast.

Drømmen lever hos 16-årige Malte Houe. Sammen med 17-årige Bertram Bailey og 17-årige Mikkel Korsgaard Sørensen driver han Danmarks yngste produktionsselskab, Houe Film. Her er ambitionerne tårnhøje, og lysten til at skabe er enorm. Men de tre unge venner er kommet på en svær opgave. For deres unge alder får flere kunder til at tøve med at hyre Houe Film ind.

- Der er rigtig mange, der siger fra på grund af vores alder, eller som måske er bange for at presse os eller får medlidenhed med os. Så vi skal bevise vores værd. Vi skal bevise, at vi kan noget, som de ikke kan andre få steder, fortæller direktør, Malte Houe.

Svær balance: Iværksætteri og uddannelse

Sammen med Bertram Bailey og Mikkel Korsgaard Sørensen udlever Malte Houe nu sin drøm om at producere kortfilm, dokumentarfilm og spillefilm. I en campingvogn i Jesperhus Feriepark i Nykøbing holder de tre unge filmmagere til – nu med CVR-nummer, ambitioner og svære udfordringer med at få skaffet de første kunder. Men selvfølgelig ved de tre iværksættere godt, hvad der lige nu sælger Houe Film bedst.

- Hvorfor skal folk vælge os? Fordi vi er billigere. Vi har jo ikke har nogle konkrete uddannelser endnu. Både Bertram og jeg har gået på Hardsyssel Efterskole, hvor vi gik på filmlinjen, men det er der jo så mange, der har, lyder det ærligt fra Malte Houe.

Og apropos det dér med uddannelse. Hvordan passer man en ungdomsuddannelse samtidig med, at man driver et ambitiøst og tidskrævende filmselskab? For Malte Houe er svaret lige nu, at det gør man ikke. Den 16-årige direktør vil gerne læse på HF-fjernstudie, der er tilrettelagt, så han både kan drive sin virksomhed og uddanne sig.

- Og der møder jeg udfordringer i uddannelsessystemet. Det har ikke plads til mig og mine ambitioner om også at kunne passe Houe Film. Men det taler de jo ellers om om i Folketinget – at vi mangler selvstændige, unge mennesker. Og nu er vi her endelig, fortæller Malte Houe, der fortsat kæmper for at få lov til at kombinere sit arbejde med filmselskabet med en HF-uddanelse.

Tre dage før, han egentlig skulle være begyndt i 1.g, der sprang han fra. Et valg, han ikke har fortrudt:

- Der er jo et socialt samvær ved at gå på gymnasiet, og det har jeg selvfølgelig også tænkt meget over. Men man må fravælge noget for at få noget andet. Og det er det, vi har gjort her. Det er et af de valg, jeg har været allermest glad for i hele mit liv, siger Malte Houe. 

Erfaring eller alder?

Både økonomichef Mikkel Korsgaard Sørensen og producer Bertram Bailey går allerede på gymnasiet. Sidstnævnte er dog ikke i tvivl om, hvor hans engagement ligger.

- Hvis det kommer til at gå godt, og vi får jobs mindst fire-fem gange om måneden, så er jeg droppet ud. For jeg satser mere på film, end jeg gør på min gymnasieuddannelse. Helt klart.

De tre filmnørder knokler videre på at få lov til at leve af det, de elsker. For alle tre er det at producere film. Også selvom det lige nu er svært.

- Jeg synes, erfaringer betyder meget mere end alder. Jeg kan jo være lige så god som én på 27. Jeg synes, det er trist, at det er alderen, vi bliver afvist på, lyder det fra Bertram Bailey.

9:01
Houe Film knokler for at få kunder i hus. I dette afsnit af "Danmarks yngste Filmselskab" er vi med, når de rykker ud til en af de første opgaver i ordrebogen.