Stråler mod kræft i Herning

For første gang skal kræftpatienter ikke længere køre til Århus for at få behandling. I dag åbnede et nyt strålecenter i Herning.

040509straalekanon.jpg

Politikerne i Region Midtjylland satser nu millioner af kroner på strålebehandling af kræftramte. I dag åbnede landsdelens første strålecenter i Herning. Dermed er det slut med dagsrejser til Århus for mange midt-og vestjyske kræftpatienter.

Fremover vil 50 patienter om dagen få strålebehandling her. Det svarer til 12.000 behandlinger om året. En CT-scanner er klar til brug fra 20. maj.

Tilbuddet henvender sig i første omgang til brystkræftpatienter, som er startet i strålebehandling på Århus Universitetshospital, om som vil få deres afsluttende behandlinger i Herning. Strålebehandling i Herning bliver først og fremmest tilbudt patienter fra Silkeborg og vestpå.

Læger og fysikere fra Århus kommer til at arbejde i Onkologihuset sammen med stråleterapisygeplejersker og en radiograf. Stråleterapisygeplejerskerne og radiografen er rekrutteret fra området omkring Hospitalsenheden Vest.

Fakta

Onkologihuset kommer til at fungere som strålesatellit for Onkologisk afdeling på Århus Universitetshospital.

Onkologihuset bygges i fire etager med sengeafdeling på øverste etage, hvor patienterne kan være i et roligt miljø med deres pårørende. Selve strålebehandlingen foregår via to acceleratorer i stueetagen.   Der foretages 6000 behandlinger pr. accelerator pr. år i Herning. Fra starten er det brystkræftpatienter og uhelbredeligt syge patienter, der bliver behandlet via de to acceleratorer.

Fra 11. august 2009 udvides behandlingen til at omfatte prostatakræft.

Se reporter Morten Stamm Mikkelsens indslag med Anette Høst Andersen, kræftpatient fra Stoholm:

0:33