Eksperiment på gågaden i Silkeborg: Planter 30 meter træer

Gågaden i Silkeborg er for tiden en del af et grønt forsøgsprojekt. Snart skal flere træer og buske plantes permanent i bymiljøet.

Sådan ser der ud i midtbyen i Silkeborg for tiden, hvor der er grønnere end sædvanligt. Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Hvad gør det for midtbyen i Silkeborg, hvis der bliver plantet mere grønt?

Læs også Stort millionbeløb fra Grundfos skal gøre Bjerringbro mere attraktiv

Det er et forsøg, kommunen lige nu prøver af på en 30 meter lang strækning i gågaden. Målet er at finde frem til fremtidens bymidte. 

- Det er et testmiljø, hvor vi afprøver, hvad det betyder, når man placerer noget grønt i gågaden, forklarer Dorthe Fogh Monrad der er arkitekt i Silkeborg Kommune.

- Det er også for at se, hvad det betyder for de handlende, når der pludseligt er noget grønt i midten af gaderummet, lyder det.

Borgere vil have mere grønt i byen

Gågaderne i Silkeborg står overfor en større renovering, og i den forbindelse er byens borgere blevet spurgt om, hvad de godt kunne tænke sig.

Rigtig mange svarede ’noget mere grønt’.

- Jeg synes, det er fantastisk at lave sådan noget her og have det inde midt i en gåde. Det er naturen, der flytter ind, siger Thorkild Langhoff, da han går en tur i midtbyen med sin hund.

Vil skabe en oplevelse

Nu skal kommunen høste erfaringer fra forsøgsperioden, inden de grønne områder skal plantes permanent i gaderne.

Det handler om at give merværdi.

- Vi forsøger at skabe en oplevelse, som går lidt udover bare at gå i butikkerne. Det skal også være en oplevelse at bevæge sig i gågaden, siger Dorthe Fogh Monrad.

Forsøget med beplantningen af gågaden fortsætter i den resterende del af juni.

01:55

Fremtidens gågade skal være grøn. Silkeborg Kommune tester i øjeblikket reaktionerne på et skovområde midt på strøget.

Luk video