Nye afsløringer: Her bryder direktøren loven

Politiet kan ikke stille ret meget op, når chaufførerne kører såkaldt "undtaget kørsel", som blandt andet dækker industrifisk.

6:39
TV MIDTVEST dokumenterer endnu tre chauffører, som helt risikofrit bryder reglerne. Der er nemlig ingen kontrol fra myndighederne.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

TV MIDTVEST kan dokumentere endnu en række lastbilchauffører, der ikke holder det lovpligtige hvil. Risikoen for at blive taget, er lille. Politiet kan nemlig intet stille op, når det gælder den såkaldte "undtaget kørsel", som blandt andet dækker industrifisk. Og Arbejdstilsynet, som er myndighed for undtaget kørsel, har ikke foretaget kontroller i årevis.

- I praksis er der ingen kontrol. Juridisk set er det Arbejdstilsynet, der skal føre kontrol. Men den kontrol er ikke-eksisterende, fastslår Kjeld Jensen, konsulent for Transportgruppen hos 3F. Han har de seneste 30 år specialiseret sig i de regler, der gælder transportbranchen. 

Direktøren kører flere timer, end tilladt

TV MIDTVEST kan blandt andet afsløre, hvordan vognmand Bent Kristensen fra Hvidbjerg kører flere timer, end tilladt. Det samme gør to andre chauffører.

Udover at køre lastbil er Bent Kristensen også direktør for KM logistik, det firma, som planlægger alle transporter til fiskemelsproducenten TripleNine i Thyborøn.

Bent Kristensen har dog ikke ønsket at kommentere på, hvorfor han overtræder reglerne.

Ikke politiets område

Normalt er det politiets tungtvognscentre, der kontrollerer, om lastbilchaufførerne overholder deres kørehviletider. Men ikke, når det gælder "undtaget kørsel". Her er det Arbejdstilsynet, der er myndigheden.

Arbejdstilsynet fører imidlertid ikke nogen former for kontrol med de lastbilchauffører, som kører "undtaget kørsel".

Vi har vist dokumentationen på overtrædelserne af køre- hviletidsbestemmelserne til Tungtvognscenter Nord.

- Når vi kigger kørselsforløbet, så kan man sige, at det er det, vi ser. Og vi kan ikke gøre ret meget ved det, forklarer politiassistent Tonni Petersen. 

Det vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu lave om på. Han vil have skærpet kontrollen med lastbilchaufførerne.