Mælkebønder presset i bund

En ulykke kommer sjældent alene. Mælkepriserne rasler ned og samtidig ser majshøsten ud til at blive historisk dårlig.

Det ser skidt ud for de danske mælkebønder. Mælkepriserne er netop nu historisk lave, og det mærkes hos mælkeproducenten Jacob Spangsberg i Hanning:

- Det vi har tjent førhen, det kan ikke opveje det, vi taber i år. Det er et underskud i millionklassen, vi vil komme ud med i år, siger han.

Sidste år fik Jacob Spangsberg tre kroner for en liter mælk. Nu får han kun to kroner. Samtidig er majsen på markerne alt for små, og bønderne bliver nødt til at købe langt mere foder til kvierne udefra.

- Det bliver en slem vinter - det bliver en rigtig hård vinter. I de femten år jeg har haft landbrug, der har jeg aldrig prøvet, at majsen har været så ringe.

Et stort underskud er én konsekvens - en anden er konkurs. For det kan ifølge Landbrug & Fødevarer blive udfaldet for mange mælkeproducenter.

- Med de priser vi har nu, har vi tal, der siger, at 85 procent af mælkeproducenterne i Danmark skal have tilført kapital for at holde driften kørende, siger formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild.

Længere nordpå har landboforeningen Agri Nord oprettet en SOS-telefon, hvor bønderne kan ringe ind for at få rådgivning til, hvordan de skal håndtere situationen.

- Bytteforholdet mellem de produkter som vi skal sælge, og de omkostninger der ligger på det enkelte landbrug, er historisk ringe. Derfor har vi nogle medlemmer, der er i en meget svær økonomisk situation, siger formand i Agri Nord, Carl Christian Pedersen.

Landsdelens mælkeproducenter er gevaldigt presset. Det er også tilfældet for Jacob Spangsberg fra Hanning.