Lodsejer om bæverdom: - Så længe jeg trækker vejret, så får de ikke ro

Find Andersen-Fruedahl har ingen planer om at lade Miljøstyrelsen slippe efter dagens dom.

- Det er principielt. Jeg skal have mine rettigheder, siger lodsejer Find Andersen-Fruedahl.

Ved Retten i Holstebro har han i dag tabt en civilsag til Miljøstyrelsen. Han havde ellers lagt sag an, fordi bæverne havde sat tænderne i træerne på hans ejendom, der ligger tæt på Klosterhede Plantage. Blandt andet bævernes dæmninger er et problem for lodsejeren.

Han er dog ikke overrasket over dommen.

- Det var forventet. Jeg har sagt førhen, at dommen ville blive ekstrem, enten til den ene eller den anden side. Men nu skal jeg ud til advokaten i næste uge, og så vedtager jeg for os begge to, at vi kører den videre. Den skal appaleres, slår han fast.

Det var netop i Klosterheden at de første bævere i 1999 blev sat ud i den danske natur, og fordi bæveren er indført af myndighederne, mener Find Andersen-Fruedahl, at han har loven på sin side.

- Hvis der skal være bare en lille smule retfærdighed her i verden, så kan man ikke bare komme og tage det her fra mig. Jeg mangler 10 tønder land af min jord, så hvis en enig højesteret giver dem medhold, så kører vi en ny sag med forringet ejendomsværdi. Så længe jeg trækker vejret, så får de ikke ro. Det ligger helt fast, slår han fast.

quoteJeg kæmper til den bitre ende. Jeg giver ikke op. Det ligger helt fast

Find Andersen-Fruedahl, lodsejer

Kræver mere end 200.000

Find Andersen-Fruedahl krævede mellem 200.000 og 300.000 kroner af Miljøstyrelsen, som kompensation for de træer og søer, som bæverne har skadet. I stedet skal Find Andersen-Fruedahl betale sagsomkostningerne og 30.000 kroner til Miljøstyrelsen.

I afgørelsen blev der lagt vægt på, at Miljøstyrelsen har afhjulpet skader på Find Andersen-Fruedahls ejendom i det omfang, han har bedt om det.

- Dengang vi begyndte at køre den her retssag, og jeg endelig fik fat i Skov- og Naturstyrelsen, som jeg begyndte at ringe til i 2002, begyndte de at komme to gange i ugen og rydde vandløbene for det, som bæverne har slæbt derned, forklarer Find Andersen-Fruedahl og tilføjer:

- Og så lige i dag fortalte de, at de vil til at sætte strøm op i bunden af vandløbet. Så vi har fået det ud af det. Det skal de vedligeholde, for jeg skal ikke.

Det er første gang, at erstatninger for vilde dyrs skader er blevet behandlet i en dansk retssal. De oprindeligt udsatte 18 bævere, som skulle skabe en mere rig natur, er vokset til en bestand på op mod 200.

- Jeg kæmper til den bitre ende. Jeg giver ikke op. Det ligger helt fast, slår lodsejeren fast.