Forfatter: Jeg kan kende lyden af Vesterhavet, uanset hvor i Verden jeg er

Kærlighed til Vesterhavet har fået forfatter til at udgive hyldest-bog.

I mange år har Christina Lund fra København drømt om at skrive en bog om Vesterhavet - et hav, hun er vokset op ved, og som hun længes efter hver dag.
I mange år har Christina Lund fra København drømt om at skrive en bog om Vesterhavet - et hav, hun er vokset op ved, og som hun længes efter hver dag.
Foto: Gerner Film

Cristina Lund har i mange år drømt om at lave en hyldest til det hav, som hele hendes liv har fulgt hende – både herhjemme og når hun har boet i udlandet.

- Når jeg kommer herud, så føler jeg mig mere fri, end jeg gør i mit hverdagsliv. Det er en følelse, jeg har i mig, og det er noget, som jeg længes efter, siger Christina Lund.

Lyden og længslen skabte ideen om bogen om Vesterhavet. I den har både ukendte og kendte danskere, som Anders Agger, Sonja Richter, Bent Haller og Jane Aamund med egne ord beskrevet deres forhold til det store hav.

I bogen, Vesterhavet, har 10 kendte og ukendte personer skrevet deres tanker omkring Vesterhavet.
I bogen, Vesterhavet, har 10 kendte og ukendte personer skrevet deres tanker omkring Vesterhavet.
Foto: Gerner Film

- Jeg har prøvet at samle nogle dygtige fortællere, som hver især kunne portrættere hvad Vesterhavet betyder for dem, siger Christina Lund.

I første oplæg af bogen er der trykt 7000 eksemplarer.

Kan høre forskel på havene

Christina Lund kender havet. Hun er vokset op i Thyborøn, men flyttede for efterhånden en del år siden til København, hvor hun stadigvæk bor.

- Jeg voksede op i Thyborøn - lige ved siden af havet. Det der med at kunne kigge ud på Verden, men ikke være gammel nok til selv at tage af sted. Dengang drømte jeg om at blive ambassadør et eller andet sted, siger Christina Lund.

Udlængslen efter eventyr førte den nyuddannede journalist til Bangkok.

Når hun ikke er i nærheden af det, savner Christina Lund Vesterhavets susen.
Når hun ikke er i nærheden af det, savner Christina Lund Vesterhavets susen.

- På et tidspunkt begyndte jeg at savne noget. Det var ikke rugbrød eller lyse sommernætter, det var Vesterhavet, jeg begyndte at savne. Det lyder måske meget romantisk på en eller anden måde, men jeg lå i tropenætterne på mit værelse i Bangkok og prøvede at visualisere den her lyd, som er meget typisk for Vesterhavet, siger Christina Lund.

Hun mener selv, at hun kender Vesterhavets lyd så godt, at hun kan kende forskel på dét og Verdens andre have.

- Jeg vil vove at påstå, at jeg godt kan kende forskel på, hvordan Vesterhavet lyder, fordi jeg har lyttet til det siden jeg lå i barnevognen som barn, og til hvordan et andet hav lyder, siger Christina Lund. 

4:03
 

Lettere at åbne døre som vestjyde

En tur på haven i Thyborøn minder Christina Lund om, at Vesterhavet også er industri og arbejdspladser. Hendes egen opvækst og kendskab til Vesterhavet har været en altafgørende fordel i hendes arbejde med at lave bogen.

- Det har givet lettere adgang, når jeg har banket døren op til en redningsstation i Hirtshals og sagt, jeg er vestjyde, og jeg er ved at skrive en bog om Vesterhavet, end hvis jeg havde været københavner. Det at jeg ved, hvordan det er at leve her, har givet en adgang, som var lidt lettere, siger Christina Lund.

 
 
Foto: Gerner Film

Flytter tilbage til Vesterhavet

Med sin nye bog håber forfatteren, at hun kan få endnu flere til at tage ud og opleve havet.

- Vi sidder med hovederne nede i små skærme, men de fleste mennesker har jo brug for større stimuli og større ting end det. Jeg tror, naturen er et helt oplagt sted, siger Christina Lund.

Og for Christina Lund er havet og den vestjyske egn helt unik. Hun synes, det er ærgerligt, at områderne langs kysten er blevet pillet så meget ned de senere år. Hun håber, at bogen kan være med til at starte en slags modreaktion.

- Vestjylland bliver kaldt Udkantsdanmark og den rådne banen og er blevet skammet ned i mange år efterhånden. Men vi har et fuldstændig fantastisk, enestående stykke natur her – tre timers kørsel fra hovedstaden har vi bare noget fuldstændigt egestående, og det synes jeg, vi bør dyrke noget mere, og det håber jeg, at bogen, Vesterhavet, kan være med til, siger Christina Lund.

Christina Lund venter sit første barn med sin ungdomskæreste fra Thyborøn. Familien har planer om at bosætte sig ved Vesterhavet inden længe.