EU åbner for sperling-fiskeri

De danske fiskere har netop fået lov til at fiske 70.000 tons sperling. Biologerne havde sagt god for fiskeriet, men tilladelsen fra EU lod vente på sig.

For at beskytte bestanden af sperling, har kvoten været lukket de sidste to år. Men nu er der glæde at spore blandt fiskerne. Blandt andet de pressede tobis-fiskere, har nu en chance for at rette op på en meget svær sæson.

Kvoten på 70.000 tons deles mellem EU-landene og Norge. Men traditionelt tilfaldet næsten hele kvoten de danske fiskere.

Siden oktober har kvoten på 70.000 tons sperling været anbefalet af biologerne, men alligevel skulle EU give den sidste tilladelse. Den fik fiskerne så i dag onsdag.

- Jeg er rigtig glad for, at fiskerne nu har fået en sperlingkvote. Når biologerne siger ok, så forstår jeg godt, at fiskerne hurtigt vil i gang. Jeg ved, der er mange penge på spil, og derfor har telefonlinjerne mellem ministeriet og Bruxelles været rødglødende, siger fødevareminister Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

Ventetid problematisk

Det drejer sig om fiskeri til mange millioner kroner. Og samtidig er sperling en kortlivet art, som svinger meget i bestanden. Derfor har ventetiden været problematisk for fiskerne.

- Vi må undersøge, om vi kan skabe større stabilitet i fiskeriet efter sperling ved at opretholde en større moderbestand. Vi må se på, om vi på nogen måde kan forbedre den måde, fiskerne får tildelt kvoterne i løbet af kalenderåret. Derfor har jeg nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på mulighederne for at undgå situationer som denne, hvor en kvote kommer så sent, at fiskerne knap kan nå at fiske den inden årets udgang, siger Mette Gjerskov.