Plejehjemsbeboere udgør en tredjedel af danske coronadødsfald

133 ud af 403 døde af coronavirus var plejehjemsbeboere, viser ny rapport. Der er blevet bekræftet i alt 425 tilfælde af covid-19 hos beboere på plejehjem i Danmark.

Plejehjemsbeboere udgør en tredjedel af alle coronavirus relaterede dødsfald i Danmark.

Det viser en ny rapport fra Statens Serum Institut. Af rapporten fremgår det, at der er blevet bekræftet i alt 425 tilfælde af covid-19 hos beboere på plejehjem i Danmark.

Ud af de 425 er 133 døde, mens de var syge med covid-19. I Danmark er i alt 403 personer døde, mens de var syge med covid-19.

Personerne er døde indenfor 30 dage, efter de blevet konstateret syge. Det er sket på 88 plejehjem i 45 kommuner, fremgår det af rapporten. Det svarer til, at der er bekræftet coronavirus på 9 procent af de danske plejehjem.

88 af dødsfaldene er plejehjemsbeboere i Region Hovedstaden.

Nogle plejehjem særligt hårdt ramt

Ifølge Statens Serum Institut er 13 plejehjem ramt ekstra hårdt, hvor der er registreret 10 eller flere smittede beboere.

Derfor er det ifølge instituttet vigtigt at stoppe udbruddene på disse plejehjem ved at isolere de syge og sikre, at sundhedspersonale ikke bringer smitten fra beboer til beboer.

Derudover påpeger instituttet, at der sandsynligvis er flere smittede, end man er klar over.

- Med øget testning af plejehjemsbeboere og personale vil antallet af tilfælde tilknyttet plejehjem øges, står der i rapporten, hvor det samtidig fremgår, at den øget testning giver vigtig viden for at implementere forebyggende tiltag på de enkelte plejehjem.

Halvdelen af de berørte plejehjem har ifølge Statens Serum Institut formået at holde smitten på under fem personer.

Der er også lyspunkter på landsdelens plejecentre, for nogle kommuner er begyndt at åbne op for besøgende. Et plejehjem i Herning har indført besøgtid på iPad. Se indslaget her.

WHO: Op mod halvdelen af dødsfald i Europa er på plejehjem

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at omkring halvdelen af alle coronavirus-dødsfald i Europa er sket på plejehjem.

- Det er en menneskelig tragedie, der er umulig at forestille sig, sagde WHO’s europæiske direktør, Hans Kluge, torsdag på et pressemøde i København.

Kluge siger endvidere, at ældrecentre og plejehjem i Europa indtil videre har været et overset problem, hvor der er akut behov for at gentænke måden, de fungerer på.

Mange europæiske lande har indtil videre kun talt de covid-19-dødsfald, der er registreret på hospitalerne. I Frankrig har man for få uger siden valgt at indberette dødsfald på plejehjem som en del af statistikken, og landet vurderer, at omkring 40 procent af landets coronarelaterede dødsfald er sket på plejehjem.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.