Skab kan måske fjerne ny coronavirus fra apparaters overflader

Fire desinficerende skabe er lånt ud til Herningsholmskolen. Dokumentationen mangler, men virksomheden bag mener, at skabene virker mod ny coronavirus.

Den tidligere FC Midtjylland-spiller Ulrik Lindkvist er direktør for virksomheden GoCharge, der laver de desinficerende opladningsskabe.
Den tidligere FC Midtjylland-spiller Ulrik Lindkvist er direktør for virksomheden GoCharge, der laver de desinficerende opladningsskabe.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Egentlig er skabet designet til at oplade elektroniske apparter, men ifølge virksomheden GoCharge, der står bag, kan opladningsskabet også fjerne bakterier og virus fra genstandes overflade. 

Det skyldes, at der i skabet er monteret en såkaldt UVC-lampe, der belyser overfladerne på det, man lægger i skabet.

- Man behøver ikke at bruge opladningsdelen, man kan bruge det til bøger, smykker, fjernbetjeninger. You name it, fortæller Ulrik Lindkvist, der er direktør i GoCharge.

Det er med det formål for øje, at virksomheden nu har lånt fire skabe ud på Herningsholmskolen.

Her bruges skabet til at oplade de computere og tablets, som eleverne bruger i skoletiden. Men tanken er, at det også virker imod eventuel coronavirus, der kunne ske at sidde på apparaternes overflade.

På Herningsholmsskolen falder opfindelsen i god jord.

- Jeg tænker, det er en oplagt mulighed for skolerne, når man hurtigt skal have desinficeret PC eller iPads, siger skoleleder på Herningsholmskolen, Lone Krog.

Stella Hiromi Pajbjerg, der går i 1. klasse på Herningsholmskolen, viser her, hvordan det desinficerende skab ser ud.
Stella Hiromi Pajbjerg, der går i 1. klasse på Herningsholmskolen, viser her, hvordan det desinficerende skab ser ud.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Effekt ikke dokumenteret

Produktet skulle egentlig først have været lanceret efter sommerferien, men på grund af coronakrisen er den allerede nu sendt ud på skolen i Herning.

Dokumentationen, for at skabet fra GoCharge rent faktisk virker imod ny coronavirus, er dog langt fra på plads endnu.

Blandt andet professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos mener, at produktet ikke burde komme på markedet, før effekten er videnskabeligt dokumenteret. 

Han tror dog på, at det godt kunne have den ønskede desinficerende virkning overfor den nye coronavirus. For UVC kan bekæmpe SARS, som langt hen ad vejen ligner coronavirussens opbygning.

- De består for mindst 80 procents vedkommende af de samme strukturer. Så hvis det virker på det gammeldags SARS-virus, som vi så i 00'erne, så virker det også på det her virus, siger Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet.

GoCharge er med hjælp fra en samarbejdspartner i Haderslev i gang med at snakke med diverse universiteter om at teste effekten af UVC-lampen imod coronavirus.

De forventer, at der vil gå nogle måneder, før virkningen mod ny coronavirus er dokumenteret.

2:44
Fire skabe er lånt ud til Herningsholmskolen. Dokumentationen mangler, men virksomheden mener, de virker mod ny coronavirus.