Kræver fængselsstraf til tidligere kommunaldirektør

Den tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune, Mads Gammelmark, er sigtet for mandatsvig for 123.098 kroner.

Mads Gammelmark forlod jobbet i Struer Kommune i august sidste år. Foto: Arkiv

Anklageren vil gå efter en fængselsstraf, når sagen mod den tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune, Mads Gammelmark, engang kommer for retten.

Læs også Tidligere kommunaldirektør sigtet for at misbruge kreditkort

Det oplyser advokaturchef Mette Møller fra Midt- og Vestjyllands Politi.

- Det er en grov sag i den forstand, at der er tale om kommunale midler, men beløbet er ikke særlig stort i forhold til, at det er en økonomisk sag, siger hun.

Fredag formiddag kom det frem, at Mads Gammelmark er sigtet for mandatsvig for 123.098 kroner. Ifølge sigtelsen har han misbrugt et kommunalt kreditkort i alt 174 gange.

Advokaturchefen oplyser, at der både er tale om kontanthævninger, men kortet er også brugt på blandt andet tankstationer. 

Sigtelser mod Gammelmark

* Den ulovlige brug af kommunens kreditkort begyndte ifølge retsmødebegæringen i foråret 2017 og fortsatte til 29. juli 2019.
    
* 16. april brugte direktøren kommunens kort til en betaling på 240 kroner på Museet på Koldinghus i Kolding.
    
* Dagen efter fulgte en betaling på 788 kroner til en overnatning på Hotel Koldingfjord.
    
* Det seneste registrerede misbrug af kortet er fra 26. juli 2019, hvor direktøren hævede 1000 kroner i en Jyske Bank-filial i Hobro.
    
* Generelt er der adskillige kontanthævninger på listen over de 174 forhold.
    
* De fleste ligger på mellem 1000-2000 kroner, men en enkelt kontanthævning skiller sig ud, nemlig da direktøren hævede 10.000 kroner ved Nordea i Struer 14. december 2017.
    
* Den mindste udgift, der er noteret på listen, er en betaling på 24,95 kroner på en tankstation i Hobro 26. juli 2018.
    
* Kommunaldirektøren er sigtet for "at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved i et formueanliggende, som der påhvilede ham som kommunaldirektør at varetage på vegne af Struer Kommune, at have handlet imod kommunens tarv".

 

Kilde: Politiets retsmødebegæring via Ritzau    
 

Se mere

Borgmester kan ikke kommentere detaljer

Det var Struer Kommune, der i september sidste år meldte sagen til politiet. Det skete godt en måneds tid efter, at Gammelmark havde forladt sit job som kommunaldirektør på grund af sygdom. Borgmester Niels Viggo Lynghøj (A) har dog ikke mange kommentarer til anmeldelsen. 

- Jeg kan sige, at vi blev gjort opmærksom på sagen i sommer og anmeldte det til politiet i efteråret. Selv hvis jeg ville, kan jeg ikke gå nærmere ned i detaljerne, da det er en politisag. Før domstolen har forholdt sig til sigtelsen, kan jeg ikke kommentere nærmere på indholdet, siger han til TV MIDTVEST.

Midt- og Vestjyllands Politi har nu sendt sagen til Retten i Holstebro, som så vil indkalde til et retsmøde, hvor Gammelmark kan få lov til at give sin version af sagen. Hvornår det sker, vides endnu ikke. 

Mandatsvig er en paragraf i straffeloven, der handler om personer, der forvalter andres penge - og så misbruger pengene til et andet formål. Paragraffen blev blandt andet brugt, da den tidligere borgmester i Farum Kommune Peter Brixtofte blev idømt to års fængsel.

Det er ikke lykkedes TV MIDTVEST at træffe Gammelmark for en kommentar.

Mandatsvig - straffelovens paragraf 280

For mandatsvig straffes, for så vidt forholdet ikke falder ind under §§ 276-279 a, den, som for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding påfører en anden formuetab

  1. 1)ved misbrug af en for ham skabt adgang til at handle med retsvirkning for denne eller
  2. 2)ved i et formueanliggende, som det påhviler ham at varetage for den anden, at handle mod dennes tarv.
Se mere
00:41

Interview med advokaturchef Mette Møller

Luk video