Efterskoler er klar til coronatryg skolestart

Selv om der er coronarestriktioner, bliver det ikke et ringere efterskoleår, forsikrer efterskolerne.

Hardsyssel Efterskole i Vejrum ved Struer var en de mange efterskoler, der i dag tog hul på et nyt skoleår. Foto: Sarah Mølsted Andersen, TV MIDTVEST

I dag har landets efterskoler taget imod et nyt kuld elever.

De cirka 30.000 elever starter til en hverdag, der på grund af coronarestriktionerne bliver lidt anderledes end normalt.

Det siger Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskoleforeningen.

- Skolerne har brugt rigtig meget tid på at sikre sig, at skolestarten kommer til at ske i tryghed i forhold til corona.

Læs også Corona spøger stadig: Første skoledag bliver anderledes

Men restriktionerne vil ikke grundlæggende ændre på elevernes oplevelse af, hvad det vil sige at gå på efterskole, vurderer han.

- At starte på efterskole er jo et bombardement af nye ritualer, rutiner og regler, som man skal indordne sig efter, siger Torben Vind Rasmussen.

- I år bliver coronarestriktionerne en væsentlig del af de regler, som de vil møde. Men det bliver blot en af mange. Så jeg tror, at de vil opleve, at sådan er det at gå på efterskole, og så vil de glæde sig over det.

Lokal efterskole tror på fællesskab trods afstand

Hardsyssel Efterskole er en de mange efterskoler, der i dag har taget hul på et nyt skoleår med 90 nye elever.

- Det er en speciel dag, men en rigtig dejlig dag. Det er altid fantastisk at modtage nye elever, og de er stadig forventningsfulde og har sommerfugle i maven, selv om vi stadigvæk tager visse coronahensyn, siger forstander Jonas Langborg Hejsel.

På efterskolen i Vejrum ved Struer - der i år fejrer 50-års jubilæum - venter nu en hverdag, som også er præget af corona. Nøjagtig som før sommerferien vil der være retningslinjer omkring afstand og rengøring.

Eleverne skal ifølge myndighedernes retningslinjer deles op i familiegrupper på højst 25-30 elever. Eleverne må inden for grupperne være tætte på hinanden - og de skal bo, dele bade- og toiletfaciliteter og spise i disse grupper.

Måske kommer man til at kende folk på sin gang bedre, når man nu er begrænset til kun at måtte snakke med dem. Det betyder selvfølgelig noget for det store fællesskab, men der er ikke så meget at gøre ved det.

Thomas Kjær Thorsen, 10. klasse, Hardsyssel Efterskole

- Det gør, at vi tænker os om og prøver at lave den bedst mulige start for vores unge mennesker. Når man ikke kan være tæt på alle, så ryger der noget fysisk fællesskab, men alle kan stadig møde hinanden. Det bliver bare lidt på afstand, siger Jonas Langborg Hejsel.

Blandt de nye elever på efterskolen i Vejrum er Thomas Kjær Thorsen fra Herning, der starter i 10. klasse. Han tager coronarestriktionerne helt stille og roligt.

- Måske kommer man til at kende folk på sin gang bedre, når man nu er begrænset til kun at måtte snakke med dem. Det betyder selvfølgelig noget for det store fællesskab, men der er ikke så meget at gøre ved det. Det skal nok blive godt alligevel, siger han.

Hvis en elev på Hardsyssel Efterskole viser symptomer på Covid-19, vil eleven blive isoleret på en særlig sygeafdeling, som efterskolen har forberedt.

01:06

På de fleste af landsdelens efterskoler begynder et nyt skoleår i dag - også på Hardsyssel Efterskole i Vejrum. Video: TV MIDTVEST, arkiv.

Luk video