Corona spøger stadig: Første skoledag bliver anderledes

På flere uddannelsessteder i landsdelen forbereder de sig på en åbning, hvor man stadig skal holde afstand og spritte af.

Både på Rolf Krake Skolen i Holstebro, Nøvlingskov Efterskole i Vildbjerg og VIA campus i Herning bliver skolestarten speciel.

- Normalt ville både forældre og elever komme med ned på værelsesgangene og få at vide, jamen det er her, du skal bo sammen med den og den, men sådan bliver det ikke i år. I år må forældrene gerne komme ind på gangen en enkelt gang, men ellers skal de pænt gå oppe fra den ene ende og ned til den anden ende, hvor der er en nødudgang, så vi får ensrettet færdslen, fortæller Morten Horsholt Mikkelsen, der er forstander på Nøvlingskov Efterskole.

På efterskolen tager de altså stadig covid-19 seriøst, og når de nye elever søndag skal starte, så bliver det uden håndtryk og med to meters afstand mellem familierne, når der bliver budt velkommen.

Andre steder får forældrene ikke lov til at komme længere end til døren, og det bliver virkeligheden for de børn, der starter i 0. klasse Rolf Krake Skolen i Holstebro, hvor de ikke vil risikere noget, selvom reglerne egentlig er blevet lempet.

- Vi træder måske et lille skridt tilbage sådan i forhold til forsigtighedsprincippet, kan man sige, og vi prøver at sige, hvordan er det nu lige, vi husker at gå i corona-skole. Hvad var det nu, man skulle huske med hygiejne og afstand, siger skolens leder Ole Preiss.

Forholdsreglerne er på plads

På VIA i Herning får de først lov til at åbne helt, når næste fase af genåbningen træder i kræft, og det nærmer sig med første skoledag.

- Vi glæder os helt vildt til, at de kommer, og jeg synes også, at vi er klar. Så klar som man nu kan være i forhold til at overholde de retningslinjer, der er udstedt. Onlineundervisning det gør jo, at man mister den der nærkontakt, men der har også været noget godt ved det, fortæller Jette Rosendal, der er uddannelsesleder for VIA Design og Buisness.

I kantine er der pile og skilte, der fortæller eleverne, hvordan de skal gebærde sig, og alt maden er blevet pakket ind, for at mindske risikoen for smittespredning.

Flere af deres arbejdsrum er også blevet ændret, så man kan holde den nødvendige afstand til de andre studerende, og så vil de gøre hvad de kan, for at alting altid bliver sprittet af.

Folkeskoler og efterskoler åbner igen i eller efter weekenden, og på de videregående uddannelser ligger skolestarten i slutning af august eller start september.

Mange skoler begynder igen efter sommerferien på mandag. I denne uge forbereder de sig til en hverdag i coronaens skygge.