Victoria og hendes klassekammerater bekæmper ensomhed

Elever fra 10. Klasse Center Skive deltager i et projekt, der skal gøre ensomheden mindre og trivslen større.

2:25
Victoria Christoffersen er lige begyndt i 10. klasse i Skive.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Andelen af unge, er oplever ensomhed, stiger markant. Derfor tager 10. Klasse Center Skive nu et nyt værktøj i brug for at bekæmpe ensomheden og sikre bedre trivsel.

I det kommende skole år skal Victoria Christoffersen og hendes klassekammerater lære hinanden og sig selv bedre at kende gennem en rækkeøvelser i det nye pilotprojekt Me&We. Og projektet er kommet godt fra start i Skive, hvor 10. klasserne allerede har været i gang i en uge.

- Jeg kommer tættere på de andre. Det hele er jo meget nyt, og jeg finder ud af, hvad jeg har til fælles med de andre, og hvem jeg ”bonder” med, siger Victoria Christoffersen.

Lauge Thorgård Weber var skeptisk inden projektets start, men nu ser han mere positivt på det.
Lauge Thorgård Weber var skeptisk inden projektets start, men nu ser han mere positivt på det.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Klassekammerat Lauge Thorgaard Weber kan også mærke, at de øvelser, klassen har været igennem, har gjort en forskel for sammenholdet.

- Man lærer hinanden at kende meget hurtigere. Det virker bare godt på fællesskabet, og man lærer folk at kende på andre måder, end hvis man bare snakkede med dem, siger han.

Ensomhed er stigende blandt unge

Andelen af unge, der føler sig ensomme, er mere end tredoblet på otte år, og unge er samtidig den aldersgruppe, hvor der er flest, der føler sig ensomme.

Og det er blandt andet det, som projektet Me&We forsøger at ændre.


Det er Maryfonden, Just Human, Efterskoleforeningen og Tuborgfondet, der står bag det oprindelige projekt, der allerede kører på en lang række efterskoler. Men nu bliver det prøvet af på tre 10. klassecentre i Skive, Roskilde og Esbjerg, inden det bliver bredt ud til resten af landets 10. klasser.

- Det er en nytænkende måde at prøve at ryste eleverne sammen på. De skal prøve at møde hinanden i forskellige sammenhænge. 

- I folkeskolen har man måske nogle fastlåste roller, og nogle gange kan man godt komme til at blive i de roller, når man starter et nyt sted, og det vil vi gerne prøve at ryste lidt med, siger Mikkel Dalgaard Paulsen, der er lærer på 10. Klasse Center Skive.

Han kan godt mærke, at de unge har tendens til at blive mere derhjemme alene fremfor at engagere sig i fritidsaktiviteter. Han oplever også, at nogle af eleverne har dårlige erfaringer med at være sammen med andre mennesker, som gør, at de trækker sig fra fællesskabet.

Mikkel Dalgård Paulsen håber, at projektet kan være med til, at det bliver nemmere at spotte, hvem der har brug hjælp til at blive en del af fællesskabet.
Mikkel Dalgård Paulsen håber, at projektet kan være med til, at det bliver nemmere at spotte, hvem der har brug hjælp til at blive en del af fællesskabet.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Og det er de negative erfaringer, som skolen forsøger at overskygge med nye positive erfaringer ved at udføre fællesøvelser.

- Vi prøver at vise, at det ikke er farligt at være sammen med andre mennesker, og det er ikke farligt at få nogle gode oplevelser med bare at grine. Noget så simpelt som at smile og kigge på hinanden, det håber vi kan være med til at bryde den der ensomhed lidt, siger Mikkel Dalgaard Paulsen.

- Jeg er blevet positivt overrasket

Indtil videre har den første uge med projektet været en god oplevelse for elev Victoria Christoffersen, som selv oplevede at blive mobbet, da hun gik i folkeskolens mindste klasser.

- Jeg håber helt sikker på, at vi alle sammen bliver en stor familie, så der ikke er nogen, der sidder og får ondt i maven over, at ”uha, nu skal jeg læse højt,” eller et eller andet, siger hun.

Det samme gælder for klassekammerat Lauge Thorgård Weber, som ellers gik lidt skeptisk ind til projektet.

- Til at starte med tænkte jeg, at det var lidt noget fis, men nu kan jeg godt se efter at have haft det et par gange, at det virker meget godt. Jeg er blevet positiv overrasket, siger han.