Store Porscher, narko og vold: Sådan opstod berygtet bande i Skive

Allerede i folkeskolen havde en gruppe unge mænd i Skive en adfærd, der skabte bekymring hos politiet. De frygtede, det kunne ende i en kriminel løbebane.

De er kendt som Porsche-banden og for at skabe utryghed i Skive ved at sælge narko og køre hasarderet i store, leasede Porscher.

Flere af dem er vokset op i boligblokkene omkring Dalgasparken, og allerede i folkeskolen gjorde de sig så bemærkede, at politiet fik øje på dem.

quoteNogle af de her drenge kommer helt sikkert fra hjem, hvor de har haft fraværende eller voldelige fædre eller fra udsatte familier.

Poul Kellberg, bandeekspert

- De har figureret i vores bevidsthed i mange år og var dem, man var bekymret for i SSP- og skole-regi. Det var utilpassede unge, der havde en adfærd, hvor man tænkte, at det kan godt ende i en kriminel løbebane, siger Christian Toftemark, politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Første gang politiet så dem som en gruppering var i forbindelse med en voldssag på Mc Donalds i Skive i 2017. Den endte med fængselsdomme til tre unge mænd - to af dem skal nu igen for retten som en del af den såkaldte Porsche-bande.

- Det er startet med, at de har været i dårlige fællesskaber, hvor de har set op til nogle ældre, der har været begyndende kriminelle. Så begyndte de at tjene penge på ulovligheder, og de flashede mere af sig selv med lidt mere alkohol, bling bling og store armbevægelser, siger politikommissæren.

Christian Toftemark, politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Christian Toftemark, politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Kommer fra ingenting

Poul Kellberg, der er kriminolog og bandeekspert, har arbejdet med udsatte unge i mange år. Han er ikke i tvivl om, at opvæksten kan være en af årsagerne til den afvigende adfærd.

- Nogle af de her drenge kommer helt sikkert fra hjem, hvor de har haft fraværende eller voldelige fædre eller fra udsatte familier, hvor der ikke har været de fornødne resscourcer til at give dem den rigtige opdragelse. Ofte er de blevet tidligt smidt ud af skolen, og på et tidspunkt kommer man i fængsel og lærer nogle andre drenge at kende, som måske kan hjælpe en. Og så udvikler det sig derfra.

I takt med at drengene blev til unge mænd, udviklede deres forretning sig. De blev mere og mere synlige i bybilledet i Skive, hvor de kørte rundt i store, leasede Porscher.

- Mange af de her drenge kommer fra ingenting og får penge på lommen, og så vil de gerne vise, at de har dem. Man kan ikke købe et hus, men man kan lease nogle biler og bruge en masse penge i nattelivet og på dyrt tøj og ure. Det er haram-penge, som er beskidte, så de skal brændes af, siger Poul Kellberg.

Poul Kellberg er tidligere elitebokser og har i tyve år arbejdet med kriminelle unge og unge i bandemiljøer. I sin virksomhed Comeback i Aarhus hjælper han mænd på 16-35 år med en ny start på livet.
Poul Kellberg er tidligere elitebokser og har i tyve år arbejdet med kriminelle unge og unge i bandemiljøer. I sin virksomhed Comeback i Aarhus hjælper han mænd på 16-35 år med en ny start på livet.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Smidt ud af bokseklubben og nattelivet

Allan Nielsen, der er tidligere boksetræner og formand i BK Limfjord, har kendt flere af drengene, siden de var teenagere.

Til at begynde med gik det godt, når de kom til boksetræning, men det endte med, de blev smidt ud af klubben.

- De havde det med at bryde og prøve grænser af - og også gå over grænserne flere gange. De ville gerne overtage styringen. I en bokseklub er der en høj grad af disciplin og kun boksetræneren, der har styringen, og følger man ikke det, så er der en konsekvens, fortæller han.

Efter sagen på Mc Donalds blev drengene også nægtet adgang til flere diskoteker i Skive - blandt andet Zwei Grosse Bier Bar. Men diskoteksejerne ser dem fortsat i nattelivet, hvor de gerne vil bruge mange penge.

- Så eskalerer det med narko og Porscher og store armbevægelser. De ved godt, de ikke kan komme ind her, men de prøver mange gange. De har tit sagt, at de har penge nok. De vil bare ind og købe de store flasker til 5-6.000 kroner. Men vi er ligeglade med deres penge, for vi ved godt, hvor de kommer fra. De vil bare sætte sig på mit sted, siger Knud Mogensen, der ejer Zwei Grosse Bier Bar.

Den 5. november sidste år anholdt Midt- og Vestjyllands Politi medlemmerne af den såkaldte Porsche-bande i en stor ransagningsaktion i Skive.
Den 5. november sidste år anholdt Midt- og Vestjyllands Politi medlemmerne af den såkaldte Porsche-bande i en stor ransagningsaktion i Skive.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Overvågning og telefonaflytning

Efter måneder med overvågning og telefonaflytning slog politiet til den 5. november 2019 og bankede døren ind hos narkosælgerne.

Den 5. maj blev de første medlemmer af Porsche-banden dømt ved Retten i Viborg. Tre mænd i alderen 22-25 år fik mellem halvandet og tre års fængsel for over 1250 handler med kokain.

Nu skal resten af banden, altså de store fisk, for en dommer. Politiet mener, at de fire mænd har solgt mere end fire kilo kokain og 227 kilo hash. Men de er også anklaget for grov vold, indbrud og forsøg på røveri.

Retssagen begynder fredag klokken ni ved Retten i Viborg.

Du kan se hele historien om Porsche-banden her. 

 


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien 112.