Ministeren er klar i mælet: Gelænder på Fur skal pilles ned

Kulturminister Mette Bock (LA) har ikke meget til overs for furboernes civile ulydighed. Gelænderet på Fur er ulovligt og skal ned, siger hun i dag.

mette_bock.jpg
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Den er formentlig den mest omtalte gravhøj i Midt- og Vestjylland. Måske endda i hele landet. Den ligger på Fur. Og på gravhøjen står lige nu et meget omstridt gelænder – og nu er sagen om gelænderet også er nået til kulturminister Mette Bocks bord. Og her er meldingen om det ulovligt opsatte gelænder meget klar: Gelænderet skal ned.

- Set fra min stol der er opgaven jo, at vi skal bevare vores kulturarv, og man etablerede både trappe og gelænder uden at have ansøgt om det, selvom det er en del af lovgivningen. Man gav dispensation til, at trappen kunne blive ved med at være der, men gelænderet, som jo helt klart ændrer indtrykket af gravhøjen, det kræver man fjernet, lyder det i dag fra Mette Bock (LA).

Gelænderet skal ned

Sagen tager sit udgangspunkt i en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet. Her har man nemlig sagt nej til en ansøgning fra Skive Kommune, som havde søgt om en dispensation, så et ulovligt gelænder på Furs højeste punkt - den fredede gravhøj Bette Jenses Hyw - kunne blive stående. 

Afslaget fra klagenævnet betyder, at Skive Kommune nu skal fjerne gelænderet. Og det har hele ugen fået både lokale og politikere til at ryste på hovedet. Kulturminister Mette Bock ryster på ingen måde på hovedet.

- Hvis vi skal etablere trapper og gelændere på alle vores gravhøje i Danmark, så ændrer vi vores kulturlandskab. Vi bliver nødt til at have fælles regler om vores kulturarv. Ellers vil den forsvinde, siger hun.

Men kan du forstå forundringen og forargelsen blandt borgerne på Fur?

- Det kan jeg faktisk ikke, for vi lever heldigvis i et land, hvor vi har regler og love, og vi er helt generelt enige om, at de skal altså overholdes. De blev ikke overholdt i det her tilfælde, men på trods af, at man har brudt de regler, der har været, så har man strakt sig så langt og givet dispensation til, at trappen kan blive.

Museumsloven spænder ben

Det er museumsloven, der spænder ben for det omstridte gelænder. Loven er til for blandt andet at sikre kulturarv og naturarv i Danmark – blandt andet gravhøje som den, der ligger på Fur.   

Men på Fur mener den lokale gelænderbande, at hensynet til at hjælpe gangbesværede op på gravhøjen og op til Furs højeste punkt skal veje tungere.  

- Klagenævnet har truffet en tåbelig beslutning. De burde nok komme på besøg her på øen for at få deres principper til at passe til virkeligheden. Vi står ved en af de mest besøgte gravhøje her i landet. Der kommer årligt godt 200.000 turister til Fur, og de fleste af dem vil op på toppen af øen for at nyde den fantastiske udsigt, sagde museumsinspektør John Bertelsen fra Fur Museum forleden til TV MIDTVEST.

Vil ikke undvære gelænderet

Men gelænderet skal altså ned. Også ifølge kulturministeren. Men når det sker, er en gruppe furboere, som går under navnet gelænderbanden, klar til at tage loven i egen hånd og rejse et nyt gelænder.

I så fald vil det være anden gang, gelænderbanden griber til civil ulydighed. Det gelænder, der står på gravhøjen nu, satte gruppen op i 2017 efter, at myndighederne havde fjernet det, der stod der i forvejen.

- Jeg ved da godt, at vi er ulydige. Men vi kan ikke undvære gelænderet, siger Anton Simonsen.

På Fur er Anton Simonsen og gelænderbanden klar til igen-igen at sætte gelænderet op på gravhøjen. Uanset hvad Kulturministeren måtte mene. 
På Fur er Anton Simonsen og gelænderbanden klar til igen-igen at sætte gelænderet op på gravhøjen. Uanset hvad Kulturministeren måtte mene. 
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Lokale bakkes op - flere vil betale eventuel bøde

Men civil ulydighed er ikke vejen frem, lyder det i dag fra kulturministeren.

- Jeg synes, man skal spørge sig selv, om man ønsker at leve i et samfund, hvor de mennesker, som af en eller anden grund er uenige i de regler, der er, begår selvtægt. Det synes jeg ikke er nogen god ide, og det tror jeg faktisk heller ikke, at borgerne generelt gør.

På Fur tager de sagen med ophøjet ro. Her er det nemlig væltet ind med opbakning til gelænderbanden og deres planer om at sætte endnu et ulovligt gelænder op, når det nuværende bliver pillet ned.

- Der er blandt andet en tømmerhandel, der har henvendt sig og tilbudt at levere materialerne til et nyt gelænder, og så er der også flere, der gerne vil betale, hvis vi skulle blive dømt til at betale bøder, fortæller Anton Simonsen, der står i spidsen for gruppen af de civilt ulydige borgere på Fur.

2:40
Et gelænder op til Furs højeste punkt, er genstand for en snart langvarig strid mellem miljømyndigheder og de lokale på Fur.
2:20
Flere folketingsmedlemmer har efterlyst en ændring af loven, så gelænderet kan blive stående. Men kulturminister Mette Bock vil ikke tage initiativ til en lovændring.