Furboer udviser civil ulydighed i gelændersag: - Det er idiotisk

Furboerne står sammen i sagen om gelænderet på Bette Jenses Hyw på Fur.

Borgerne på Fur står sammen. De vil beholde gelænderet på Bette Jenses Hyw. Foto: Line Flatau, TV MIDTVEST

Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

1 af 2

Sagen om det omtalte gelænder på Bette Jenses Hyw på Fur er ikke slut endnu.

Det understreger Per Arne Teilgård, der repræsenterer Fur i sammenslutningen af danske småøer. Han er også bestyrelsesmedlem i Fur Ø-forening.

- Det fylder en del på Fur. Det er der ingen tvivl om, siger Per Arne Teilgård.

Og der er mange borgere på Fur, der er i oprør over gelænderet.

Du kan møde flere Furboere i indslaget herunder:

01:38

Borgerne på Fur har tænkt sig at sætte gelænder op lige så mange gange det bliver pillet ned.

Luk video

Hvad er det, snakken går på?

- De fleste synes jo, at det er rimelig idiotisk, at det skal fylde så meget og at det ikke bare kan få lov at stå der, siger Per Arne Teilgård, der repræsenterer Fur i sammenslutningen af danske småøer.

De stolte fur-boere vil bevare retten til at bestige de 76 meter høj ved hjælp af et trægelænder.

- De fleste synes jo, at det er rimelig idiotisk, at det skal fylde så meget og at det ikke bare kan få lov at stå der, siger Per Arne Teilgård, der repræsenterer Fur i sammenslutningen af danske småøer.

Vi bygger bare et nyt gelænder

02:14

Flere lokale folketingsmedlemmer kræver nu, at der bliver givet dispensation for et gelænder på Fur.

Luk video

Og deres gæster skal også kunne gøre det samme.

- Selvfølgelig er der regler, og selvfølgelig skal vi passe på højen. Men grunden til at Viborg Amt i sin  tid anlagde gelænderet var netop, at man ville passe på højen, siger Per Arne Teilgård.

- For det har altid været et besøgt sted og det bliver mere og mere besøgt. Vi har mere end 200.000 turister forbi Fur hver sæson og rigtig mange af dem vil op på højen og kigge.

Hvor alvorlig er den her sag for Furboerne?

- Det er alvorligt. Nu har jeg boet på Fur i mere end 30 år og jeg tror helt sikkert at myndighederne kommer til at tabe den her sag, siger Per Arne Teilgård.

- Furboerne giver sig ikke bare. Det er jeg helt overbevist om. Hvis det bliver fjernet, så kommer der bare et nyt gelænder.

Fortidsminde

Det er Miljø- og Fødevareklagenævnet, der har afgjort, at gelænderen skal ned. De har ikke ønsket at stille op til et interview med TV MIDTVEST, men sender en skriftlig begrundelse.

”Natur- og Miljøklagenævnet traf i 2014 afgørelse om, at gelænderet skulle fjernes fra gravhøjen. Afgørelsen blev truffet ud fra en vurdering af, at gelænderet gjorde trappekonstruktionen mere synlig og dominerende i strid med de kulturhistoriske interesser, som skal varetages med beskyttelsen af fortidsminder efter museumsloven.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har i den aktuelle sag ophævet Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse, da en ulovlig opsætning af et gelænder i 2017 ikke ændrer ved, at den afgørelse, som Natur- og Miljøklagenævnet traf i 2014, fortsat er gældende.”

02:56

Per Arne Teilgård er med i Fur Ø-forening - og han fortæller, at det gelænder kommer op igen.

Luk video