Danielsen om gelænder-sagen: Man tør ikke lade fornuften råde

Venstres landdistriktsordfører kalder sagen fra Fur tragikomisk og vil bruge den, når loven skal evalueres.

Det omstridte gelænder på gravhøjen, Bette Jenses Hyw. Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Venstres landdistriktsordfører Thomas Danielsen har svært ved at finde ud af, om han skal grine eller græde efter at have set TV MIDTVESTs indslag om "gelænderkampen på Fur".

Miljø- og fødevareklagenævnet kræver, at et gelænder på øens højeste punkt - gravhøjen Bette Jenses Hyw - skal fjernes. Men det vil en gruppe lokale, der går under navnet gelænderbanen, ikke finde sig i. De planlægger som en gang civil ulydighed at rejse et nyt gelænder, når det andet forsvinder - som de i øvrigt har gjort en gang tidligere.

Læs også Omstridt gelænder skal væk - men så bygger gelænderbanden bare et nyt

Danielsen kalder i en sms til TV MIDTVEST sagen tragikomisk og skriver:

- Sagen er et godt eksempel på, at man politisk ikke tør lade fornuften råde. Da vi liberaliserede planloven og loven for høje sidst, trak venstrefløjen hårdt i bremsen. De frygtede alt fra hoteller til toiletter over alt. Problemet er, at særligt adgang for gangbesværede i det åbne land fortsat er for rigidt.

Når de lokale på Fur nægter at rette sig efter myndighedernes anvisning, skyldes det, at den efter deres opfattelse er helt tåbelig.

Gravhøjen er en stor turistattraktion, og hvis der ikke er et gelænder, vil de mange besøgende i stedet gå op og ned ad mange forskellige steder i stedet for at bruge trætrappen, der er glat i fugtigt føre. Og det vil slide på højen. Myndighederne har tidligere accepteret trappen på gravhøjen - dog med den tilføjelse, at ikke må vedligeholdes.

Danielsen understreger, at han ikke går ind for selvtægt, men skriver også:

- Alle analyser viser, at det er nemmest for folk at have respekt for lovgivningen, hvis den er fornuftig.

- Men man skal vel følge loven?

Ja, og det gør folk generelt også, hvis man kan se det fornuftige i den.

Venstres landdistriktsordfører Thomas Danielsen. Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Ordføreren fortæller, at han vil bruge sagen fra Fur som et eksempel, når planloven skal evalueres.

- Jeg håber, at vi kan imødekomme mere nu, hvor alle ved evalueringen af planloven i år kan se, at der ikke er bygget amok overalt, skriver Thomas Danielsen.

Det er Skive Kommune, der skal sørge for, at det ulovlige gelænder på gravhøjen skal fjernes. Men der er ikke noget, der haster, mener Jens Peder Hedevang, der er formand for kommunens teknik- og miljøudvalg. 

- Jeg regner da ikke med, at de skal ud i det her vejr og makke med sådan noget. Der er nok andet at tage sig til med at salte, siger han.

02:40

Se indslag om gelænderkampen fra Fur her.

Luk video