Minister reagerer nu på gelændersag: - Det er en uholdbar situation

Joy Mogensen lover at se på gelænder-sagen fra Fur og finde en løsning.

Kulturminister Joy Mogensen (A) reagerer nu på den henvendelse Skives borgmester har rettet til hende angående gelænderet på trappen på gravhøjen Bette Jenses Hyw.

quoteHvis ikke der var nogen, der havde fortalt mig, at det var på Fur, så ville jeg tro, at det var en molbohistorie, så jeg er selvfølgelig ved at kigge på den

Joy Mogensen (A), Kulturminister

- Hvis ikke der var nogen, der havde fortalt mig, at det var på Fur, så ville jeg tro, at det var en molbohistorie, så jeg er selvfølgelig ved at kigge på den, siger ministeren lørdag til TV MIDTVEST.

For en uge siden fortalte Skive Kommunes overhoved, Peder Christian Kirkegaard (V), at han havde kontaktet ministeren med henblik på at finde en løsning på situationen.

- Vi skal have fundet en løsning. Det her er uholdbart. 

Skal I ikke bare acceptere, at der ikke må være gelænder på gravhøje?

- Jo, det skal vi, hvis det er det, man holder fast i. Men vi appellerer til den sunde fornuft, lød det dengang fra borgmesteren, der opfordrede ministeren til, at der kunne gives dispensation til et gelænder på gravhøjens trappe.

Årelang strid

Sagen om gelænderet på den fredede gravhøj på Fur går tilbage til 2011, hvor Slots- og Kulturstyrelsen første gang bad Skive Kommune fjerne det, fordi det skæmmede gravhøjen og ikke var lovligt. 

Siden da har Limfjordsøen fået sin egen gelænderbande, der insisterer på, at der skal være gelænder på trappen. De har ad flere omgange sat et nyt gelænder op, når det seneste er blevet pillet ned af kommunen, fordi styrelsen har bedt dem om det. 

Kommunen har indtil nu rettet sig efter påbuddene fra Slots- og Kulturstyrelsen, men nu vil borgmesteren altså gerne have en permanent løsning på striden, og det er Kulturministeren også indstillet på.

- Det, jeg kan konstatere indtil nu, er, at lovgivningen bliver fulgt, og selv en minister skal altså følge lovgivningen, medmindre der er en måde, man kan ændre lovgivningen, siger Joy Mogensen (A) og fortsætter:

- Det er bare rigtig svært, for man skal finde balancen imellem netop at passe på de fredede ting, men selvfølgelig også gøre dem tilgængelige, så folk kan gå gavn af dem. Og det er det dilemma, jeg ser i den her sag. Og det er det, vi skal finde en løsning på, for det giver sig selv, at det er en uholdbar situation, som den er nu.

Ministeren lover at vende tilbage med et svar, når hun har fået kigget nærmere på sagen. Lige nu er der ikke noget gelænder på gravhøjen. Det blev fjernet i går efter endnu et påbud.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Samfund.