Christina blev mishandlet og holdt fanget i halvandet år: Nu ser Skive Kommune indad efter hård kritik i sagen

Skive Kommune iværksætter nu en handleplan, så medarbejdere er bedre rustet til at håndtere sager med mistanke om, at en borger er udsat for vold. Det sker efter hård kritik af kommunen.

I aften kan TV2 i Station 2-dokumentaren 'Mishandlet og svigtet' afsløre, at Christina Egebjerg Jensen flere gange forsøgte at bede kommunen om hjælp til at komme væk fra det voldelige hjem - men uden held. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Skive Kommune vil nu lave en indsats mod vold i nære relationer.

Det sker efter en sag i kommunen, hvor 24-årige Christina Egebjerg Jensen i over halvandet år blev mishandlet og frihedsberøvet.

Jeg mener, at man kan kritisere sagsbehandlingen fra dag ét i Skive Kommune

John Klausen, professor i socialret

I aften kan TV2 i Station 2-dokumentaren 'Mishandlet og svigtet' afsløre, at Christina Egebjerg Jensen flere gange forsøgte at bede kommunen om hjælp til at komme væk fra det voldelige hjem. Men uden held.

Dokumentaren retter kritik mod Skive Kommune for blandt andet ikke at hjælpe den 24-årige kvinde i første omgang og for bagefter at udelade vigtige oplysninger om Christina Egebjerg Jensens sag i en redegørelse til kommunens Socialudvalg.

Læs også Fåmælt udvalgsformand efter orientering i mishandlingssag

Skive Kommune ønsker ikke at udtale sig til TV MIDTVEST. De skriver i stedet på deres hjemmeside:

- Som kommune kigger vi også indad. Vi skal lære af sagen, så vi bliver bedre rustet til at se tegn på vold i nære relationer. Vi har iværksat en handleplan, der skal støtte os i at hjælpe borgere, som bliver udsat for vold. Handleplanen er lavet i dialog med organisationen ’Lev Uden Vold’, som arbejder med personer, der er udsat for vold i de nære relationer.

SAGEN KORT

  • Fem personer blev i februar dømt i sagen. Den ene - den 28-årige Martin Lønborg Nielsen - har haft et forhold til kvinden. Også tre andre mænd mellem 23 år og 28 år var tiltalt samt en 19-årig kvinde.
  • Overgrebene er ifølge anklageskriftet sket i perioden juni 2017 til marts 2019.
  • Hovedgerningsmanden har ifølge tiltalen dagligt slået kvinden, truet hende på livet med et luftgevær og nægtet hende adgang til mad og drikke.
  • De dømte menes at have opildnet offerets og den hovedmistænktes hund til at angribe kvinden. Derudover er kvinden gentagende gange blevet trukket rundt i hundesnor.
  • Ifølge tiltalen har kvinden i perioden skulle sove på gulvet uden dyne. Hun har heller ikke haft adgang til toilettet, og har været tvunget til at benytte haven.
  • Martin Lønborg Nielsen menes at have nægtet kvinden at se sin familie, samt at have nedlagt hendes mobilnummer og Facebook-konto.
  • Han menes også at have truet kvinden til at overføre ham sin indkomst. På den måde skal han have frarøvet kvinden 166.400 kroner. 
Se mere

Eksperter retter skarp kritik mod kommunen

Efter at Christina Egebjerg Jensen blev befriet fra det voldelige hus, er det kommet frem, at flere sagsbehandlere har besøgt hende på adressen.

I dokumentaren kommer det også frem, at den 24-årige kvinde flere gange har sendt beskeder til sin sagsbehandler.

- Ham, jeg bor sammen med, vi kan simpelthen ikke sammen længere, og han truer mig, slår mig, kaster ting efter mig og kalder mig alle mulige grimme ting, og jeg kan ikke mere nu, da jeg er så nedbrudt, at jeg faktisk burde komme på krisecenter, skrev hun i en besked, som TV2 har set.

Læs også Christina var udsat for mishandling i halvandet år: - Jeg står frem, fordi det ikke må ske for andre

Kommunen reagerer aldrig på Christina Egebjerg Jensens råb om hjælp, og det får to eksperter til at mene, at Skive Kommune har svigtet deres ansvar som social myndighed.

- Jeg mener, at man kan kritisere sagsbehandlingen fra dag ét i Skive Kommune. Jeg mener slet ikke, at der er tvivl om, at de groft tilsidesætter deres forpligtelser til aktivt at forsøge at forhindre omsorgssvigt, siger John Klausen, der er professor i socialret ved Aalborg Universitet, til TV2.

Formand for Landsorganisationen af Kvindekrisecentre Karin Gaardsted kalder det overfor TV2 skamfuldt for det danske samfund, at det kunne ske i Danmark.

02:25

Det vækker undren, at der ikke var nogen, der greb ind tidligere, da Christina Jensen blev mishandlet, frihedsberøvet og voldtaget. Se indslaget fra den 6. februar her.

Luk video

Skive Kommune vil ikke kommentere den konkrete sag

Skive Kommune vil ikke udtale sig i sagen - hverken til TV MIDTVEST eller til Station 2.

I en pressemeddelelse på kommunens hjemmeside står der, at forhold i sagen kunne være håndteret bedre. Men kommunen erkender ikke at have tilbageholdt oplysninger med vilje.

- I Station 2’s udsendelse hævdes det, at Skive Kommune bevidst har fejet vigtige oplysninger ind under gulvtæppet.

Læs også Landsretten idømmer 29-årig otte års fængsel for årelang mishandling og indespærring af ung kvinde

- Det er ikke korrekt. Vi har kogt den omfattende og komplekse sag ned til en overskuelig, skriftlig redegørelse til socialudvalget, arbejdsmarkedsudvalget, børne- og familieudvalget og byrådet. Den skriftlige redegørelse har vi suppleret med yderligere mundtlige redegørelser på udvalgsmøder. Efterhånden som vi har dykket dybere ned i sagen, er der fremkommet yderligere oplysninger, som burde have været med i den første redegørelse. Disse oplysninger har vi orienteret de relevante udvalg om, straks vi har haft dem, står der i pressemeddelelsen.

TV MIDTVEST har i dag været i kontakt med borgmesteren i Skive Kommune og flere medlemmer fra Socialudvalget, men ingen af dem har lyst til at svare på vores spørgsmål. 

Skives borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) vil kun udtale sig om, hvad kommunen vil gøre i fremtiden.

- Generelt har vi jo lært, at vi skal været meget opmærksomme på, hvis der er nogle mønstre på tværs af de forskellige afdelinger og forvaltninger, vi kan lægge sammen, så vi kan sige, at her er bare nogle ting, som ikke er i orden, og hvor vi skal være bedre til at se, om der kunne være gjort en indsats tidligere.

Hvad vil I gøre ved det her internt i jeres hus?

- Vi vil blandt andet i den voldspolitik, som vi netop har fået formuleret, at vi skal have et særligt fokus på det her, hvor der kan være vold til stede, og hvor at man på en eller anden måde ikke ser det på de direkte ting udadtil, men om der er et billede nedenunder, som vi kan reagere hurtigere og tidligere på, siger Peder Christian Kirkegaard.

Station 2-dokumentaren 'Mishandlet og svigtet' kan ses i aften mandag klokken 20.50 på TV2 eller på TV2 Play.