Stauning Fiskesø lukket ned af frygt for fiskevirus: - Det er en følelse af total afmagt

Lige nu er Stauning Fiskesø under offentligt tilsyn, fordi myndighederne frygter, at fiskene i søen kan være smittet med fiskevirussen IHN.

Birgitte Vinding ved ikke, hvor længe hendes sø i Stauning skal holde lukket. Hun er overbevist om, at hendes fisk ikke er smittet med IHN.
Birgitte Vinding ved ikke, hvor længe hendes sø i Stauning skal holde lukket. Hun er overbevist om, at hendes fisk ikke er smittet med IHN.
Foto: Anders Sass Meyer, TV MIDTVEST

Fiskevirussen IHN spreder sig i Danmark. Den blev første gang konstateret den 18. maj 2021, og siden er i alt syv steder blevet smittet.


Nu kan Stauning Fiskesø blive det næste sted, der får konstateret IHN. Myndighederne har nemlig lukket søen ned for at undersøge den for smitte. Men Birgitte Vinding, der ejer søen, savner afklaring.

- Jeg står i ingenmandsland. Søen er blevet lukket ned, og så får jeg ikke mere at vide. Jeg kan ikke få at vide, hvornår man vil tage prøver eller hvilken type prøver, man vil tage, siger hun.

Baggrunden for nedlukningen er, at der er guldørreder i Birgitte Vindings sø, som kommer fra et af de dambrug, der har fået konstateret IHN.

Birgitte Vinding er dog overbevist om, at der ikke er smitte i hendes sø. Nu savner hun svar på, om der er grund til, at hendes sø fortsat er lukket ned.

- Jeg kan ikke få svar på noget som helst. Så nu står jeg her. Myndighederne har tvangslukket min sø uden skyggen af bevis på, at der er sygdom i den. Og det er min bedste vurdering, at det er der ikke. Der er ingen døde fisk, alt er, som det skal være.

Bekæmpelsesplan er på vej

Brancheforeningen Dansk Akvakultur har udarbejdet et forslag til en bekæmpelsesplan, som bliver præsenteret for Fødevarestyrelsen i morgen.

- Den går ud på, at vi får fjernet fiskene fra de anlæg, der er ramt af den her sygdom. At de bliver tørlagt og desinficeret, og at fiskene bliver destrueret eller slagtet. Det er hovedessensen af det, siger Brian Thomsen, der er direktør i Dansk Akvakultur.

Fødevarestyrelsen er i øjeblikket i gang med at undersøge mere end 20 forskellige steder i Jylland for IHN-virussen. Brian Thomsen forstår godt, at Birgitte Vinding og hendes kollegaer er frustrerede.

- Det er en situation, vi ser på med stor alvor og bekymring. Vi synes også, at de dambrug og søer, der er blevet ramt af det, står i en ulykkelig situation, så der er behov for hurtig handling, siger han.

Må afvente svar

Indtil der bliver meldt mere ud fra myndighederne, må søejere som Birgitte Vinding dog holde vejret.

- Det er en følelse af total afmagt. Jeg kan ikke stille noget op. Myndighederne kan ikke give mig svar på noget som helst. Embedsdyrelægen kan ikke give mig svar på noget som helst, siger Birgitte Vinding.

- Myndighederne har sagt A, nu håber jeg, at de også siger B. Jeg synes, det er rimeligt, at når man lukker andre menneskers virksomheder, så får man også svar på, om der er grund til at holde den lukket.

IHN rammer især regnbueørred og atlantisk laks, og for unge fisk kan dødeligheden været helt op mod 100 procent. IHN kan ikke smitte til mennesker, fremgår det på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fødevarestyrelsen søndag.