Skøjteglade midt- og vestjyder trodser politiets anbefaling: - Jeg har set, hvor tyk isen er, så jeg er ikke bekymret

Søndag var mange midt- og vestjyder ude at skøjte på frosne søer og fjorde. Politiet advarer om, at det kan være livsfarligt, men skøjteløberne stoler på egen vurdering af isens tykkelse.

2:24
Selvom det frister med skøjteture på isen, så skal man holde sig fra det, siger politiet. Kommunen skal først skilte med, at isen er sikker.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Det iskolde vejr, der har lagt sig over Danmark, har fået mange mennesker til at teste isen på de danske søer og fjorde. 

Sidste år var vinteren rekord varm, og det er ikke længere en selvfølge, at vandoverfladerne fryser. Derfor greb mange danskere søndag muligheden for at snøre skøjterne.

- Nu hvor muligheden byder sig, så er det med at komme ud og stå lidt på skøjter, siger Karl Emil Lange, der var ude at teste isen på Fuglsang sø i Herning.

- Vandet er stift, så er muligheden her, siger Knud Erik Stampe, der var en tur på Ringkøbing Fjord ved Velling, hvor han havde taget datteren Signe Marie Stampe med.

- Det er ikke så tit, fjorden er så frosset til, så man må tage muligheden, når den er her, fortæller hun.

Men selvom det er koldt, er det ikke alle steder koldt nok. Isen kan virke sikker, men det betyder ikke, at den er sikker.

- Det kan være forbundet med livsfare at gå derud, så vi fraråder folk at bevæge sig ud på isen, undtagen de steder, hvor kommunen skilter med, at det er sikkert, siger Henrik Nielsen, der er vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Kommunerne måler, om isen er tyk nok

Det er den enkelte kommune, der skal vurdere, om isen er tyk nok og dermed forsvarlig at skøjte rundt på.

- Kommunen sender nogle parkfolk ud, som måler isens tykkelse, og når den er oppe på de 15-16 centimeter, alt efter hvilken kommune det er, så skilter de med, at det er sikkert, fortæller Henrik Nielsen.

Men selvom reglerne siger, at der skal være en skiltning, så kan reglerne være svære at følge.

- Der er sikkert nogle, der vil mene, at de ved bedre end dem, der har været ude og opmåle isen og omvendt, siger Karl Emil Lange.

- Nu er jeg 25 år, og det har aldrig været noget problem overhovedet at vurdere, om jeg kunne færdes på isen, fortæller Toke Pugflod Kallesø, der også var ude at skøjte på Ringkøbing Fjord.

- Det er ikke noget, vi følger supermeget alligevel, siger Signe Marie Stampe.

Søndag har Midt- og Vestjyllands Politi modtaget ni henvendelser fra borgere, der har set folk bevæge sig på isen, hvor det ikke har været tilladt. 

Tre mænd kan få bøde for uheld lørdag

Reglerne blev heller ikke fulgt lørdag i Dragstrup Vig ved Mors. Her var tre unge trukket i våddragt for at surfe ovenpå isen, men det kunne den ikke holde til.

Selvom man har den rigtige påklædning på, eller kender vandet, man færdes på, rigtig godt, så fraråder politiet stadig, at man færdes på isen, medmindre der kommer tilladelse fra kommunen.

- Selvom man har tøj på til at opholde sig længe i vandet, så kan det være livsfarligt, hvis man bliver trukket ind under isen. Man skal være meget, meget bekendt med de lokale strømforhold under isen, og alligevel kan vandet bevæge sig, uden man kan se det på isen, og den kan se sikker ud, selvom man ikke kan se, hvor tyk den er, fortæller vagtchef Henrik Nielsen.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er der endnu ingen skilte om, at man lovligt kan færdes på isen på Ringkøbing Fjord. Men de skøjteglade midt- og vestjyder er ikke bekymrede.

- Det er jo virkelig frosset til, så jeg tror ikke, det er noget problem, siger Toke Pugflod Kallesø.

- Jeg har set, hvor tyk isen er, så jeg er ikke bekymret her, men det ville være rart med nogle flere opmålinger, fortæller Karl Emil Lange.

Ulovlig færdsel på isen er en overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, og derfor kan de tre unge mænd, der faldt gennem isen ved Mors se frem til en bøde på op mod 1000 kr.