Ny vej giver Ruths kro dødsstødet: - Det er vemodigt

Udbygningen af hovedvej 15 kommer til at koste Røgind Kro, der skal jævnes med jorden.

2:51
Efter års tovtrækkeri har Folketingets partier har netop afsat en lille milliard til vejen, der forventes at stå færdig i 2028.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Syv kilometer øst for Ringkøbing ligger den gamle Røgind Kro. Her har den ligget i 123 år, men snart er den fortid.

Det skyldes, at rute 15 mellem Herning og Ringkøbing skal udbygges, og i den forbindelse er der ikke plads til kroen.

- Det er selvfølgelig vemodigt, at sådan en gammel kro skal nedlægges, men jeg ved jo også, at jeg ikke kan være her i al evighed, og jeg kan ikke sælge den, siger 76-årige Ruth Laursen.

Hun kom til kroen tilbage i slutningen af 90’erne og har nydt tiden som kromutter.

- Jeg har haft mange gode timer her. Jeg havde ikke regnet med, da jeg kom herop for 25 år siden, at det var den måde, jeg skulle af med den på, siger Ruth Laursen.

Selvom udbygningen af rute 15 kommer til at koste en af kommunens kroer, så jubler borgmesteren over, at projektet endelig er vedtaget.

Borgmesteren er overbevist om, at den nye vej bliver en gevinst for kommunen.
Borgmesteren er overbevist om, at den nye vej bliver en gevinst for kommunen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Det er en rigtig, rigtig god dag for mig i dag, siger Hans Østergaard, borgmester for Venstre i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han er sikker på, at kommunen vil få stor glæde af den kommende vej.

- Kineserne har et ordsprog, der lyder: ”Vil du være rig, så byg en vej”. Det tror jeg, der er noget om, for man ser, at udviklingen er der, hvor du har den gode infrastruktur, siger borgmesteren.

Det er ikke på hele strækningen, der kommer til at være 2+1 vej. Derudover er der også andre kompromisser, der er blevet indgået undervejs. Blandt andet for at imødekomme nogle af de 200 høringssvar, Vejdirektoratet har modtaget i forbindelse med projektet.

- Jeg synes faktisk, vi har fundet et rigtig godt kompromis nu, fordi det er klart, der er mange ønsker og interesser ved sådan et projekt, siger Thomas Danielsen, der er transportminister for Venstre.

Selvom et af kompromiserne ved projektet var, at Røgind Kro skulle fjernes, så er kromutteren i sidste ende mest af alt lettet, nu hvor hun ikke har haft held af at sælge.

- Hellere på den her måde, end at den står og forfalder, siger Ruth Laursen.