Ekspert om sagen fra Troldhede: Mentale afvigere kan ikke rummes i et fængsel

Lene Wacher Lentz, der er adjunkt i strafferet ved Aalborg Universitet, fortæller, at ansvaret for den 50-årige mand fra Troldhede ligger ved Ringkøbing-Skjern Kommune.

Jette Keller og Kaj Poulsen synes ikke det kan være rigtig, at kommunen ikke gør noget ved den dømte mand.
Jette Keller og Kaj Poulsen synes ikke det kan være rigtig, at kommunen ikke gør noget ved den dømte mand.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Mandag blev en 50-årige mand fra Troldhede blev idømt en behandlingsdom. Men i stedet for at stoppe de chikaner og trusler, som manden er dømt på baggrund af, har dommen resulteret i, at manden stadig kan chikanere beboerne på Østergade i Troldhede.

- For den her person er det jo så kommunen, som har lavet tilsynet, og det vil jo handle meget om at få noget struktur på dagen. Det afhænger lidt af, hvad den her person er motiveret til, og hvor meget han erkender sin egen sygdom, fortæller Lene Wacher Lentz, der er adjunkt i strafferet ved Aalborg Universitet.

Hun fortæller, at mentale afvigere ikke har godt af at komme i fængsel, og kommunen derfor skal tage hånd om dem.

Manden var dog allerede i gang med chikanen, kort efter der var faldet dom i hans sag, og han får helt frit spil, selvom han tidligere har fået samme dom i Svendborg.

- Forhåbningen er vel, at Ringkøbing-Skjern Kommune får øjnene op for, hvor stort et problem, det egentlig er, siger Jette Keller, der bor på Østergade og i lang tid har klaget over manden.

Efter hun kom hjem fra retten, kunne hun konstatere, at der endnu ikke bliver gjort noget, så hun har svært ved at tro på, at der kommer hjælp fra kommunen.

Kommunens ansvar

Kommunen og borgmester Hans Østergaard har på nuværende tidspunkt ikke lyst til at udtale sig om sagen, men de anerkender dommen, og de er ved at kigge på, hvilke forpligtelser de har.

Opfordringen lyder på, at beboerne skal blive ved med at anmelde, hvis manden fortsætter med at skabe uro, og hvis problemet fortsætter, vil der blive kigget på kommunes arbejde.

- Statsadvokaten i Viborg har en overordnet kontrolopgave med de her foranstaltninger med at følge op på, om de virker. I den sammenhæng vil de indhente en udtalelse fra kommunen og spørge, hvad der er gjort, og hvordan det forløber. De vil også se på, om der stadig er anmeldelser og bliver begået noget strafbart, og på den måde kan man så justere, om der skal være flere restriktioner, fortæller Lene Wacher Lentz.

Det er op til Ringkøbing-Skjern Kommune at beslutte, hvor manden skal opholde sig, og om det er nødvendigt med en anbringelse.

4:35
Fra udsendelsen fjerde august: I går fik en 50-årige mand en behandlingsdom for hærværk, chikane og trusler mod sine tidligere naboer. Samme dag fortsatte han chikanen.