Efter fund af PFAS: SF kræver undersøgelse af havskum

Der er fundet PFAS i havskum langs Lemvigs kystlinje. Nu vil Karsten Filsø have havskummet undersøgt.

Karsten Filsø vil have Miljøministeren til at undersøge giftigt havskum.
Karsten Filsø vil have Miljøministeren til at undersøge giftigt havskum.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Undgå direkte kontakt med havskum. 

Sådan lød opfordringen onsdag fra Styrelsen for Patientsikkerhed. En undersøgelse har nemlig vist, at havskummet på kystlinjen i Lemvig Kommune kan indeholde giftstoffet PFAS.

Nu skal havskummet undersøges til bunds. Det mener Karsten Filsø, der er vikarierende folketingsmedlem for SF. 

- Vi har hele tiden vidst, der kom PFAS ud i havet, men nu kommer det tilbage i hovedet på os, når det er stormvejr og vandet piskes op til skum. Vi har simpelthen brug for at blive klogere på den her problemstilling, siger Karsten Filsø. 

Hvordan det havnede i havet 

Det er ikke første gang, der bliver fundet PFAS I Lemvig Kommune. I februar og marts blev der gjort fund på Harboøre Tange og i en sø syd for Thyborøn.

Karsten Filsø vil have undersøgt havskummet ud for kystlinjen i Lemvig
Karsten Filsø vil have undersøgt havskummet ud for kystlinjen i Lemvig
Foto: Region Midtjylland, Niels Åge Skovbo

Det har fået blandt andre Karsten Filsø til at rette øjnene mod det gamle kemikaliedepot ved Høfde 42, hvor der også er fundet en høj koncentration af PFAS. Flere spekulerer nemlig i, om PFAS'en kommer derfra, og ifølge SF'eren vil man lettere kunne rydde op, hvis det viser sig, at depotet skulle være den store udledningssynder.    

- Hvis det påvises, at det er udsivninger fra Høfde 42 og kemifabrikkens gamle fabriksgrund i det hele taget, så kan vi målrettet rydde op. Hvis det er mere diffust, hvor det kommer fra, er det sværere, men vi er nødt til at forholde os til det, siger Karsten Filsø.

Om der er kan være en sammenhæng mellem Høfde 42 og udledningerne er ét af de spørgsmål, miljøminister, Lea Wermelin, nu skal forholde sig til. Hun har endnu ikke kommenteret sagen.