Høfde 42

Efter nyt kemikaliefund ved giftdepot: Nu inviterer region til kaffe og dialog

Region Midtjylland, Lemvig Kommune og Naturstyrelsen er søndag vært for et borgermøde, der sætter fokus på Høfde 42 og fund af nye kemikalier.

I februar gjorde myndighederne et fund af PFAS ved Banegravssøen syd for Thyborøn. Siden da er stoffet dukket op flere steder på Harboøretange.
I februar gjorde myndighederne et fund af PFAS ved Banegravssøen syd for Thyborøn. Siden da er stoffet dukket op flere steder på Harboøretange.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Der er kaffe på kanden og gang i snakketøjet, når Region Midtjylland, Lemvig Kommune og Naturstyrelsen søndag inviterer til kaffe og dialog i Thyborøn. 

Selvom mødet måske umiddelbart lyder som en god måde at tilbringe søndagen på, så er baggrunden noget mere dyster.

Et nyt fund af PFAS-stoffer, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, vil blandt andet være på dagsordenen. 

- Formålet er at informere om alt det arbejde, vi laver med hensyn til forureningsbekæmpelse, forklarer Morten Bondgaard, der er kontorchef ved jordforureningsområdet hos Region Midtjylland. 

Ingen grund til bekymring

I marts fik han sammen med kollegerne en ny opgave på Harboøretange, da regionen i slutningen af gjorde et fund af PFAS-stoffer i grundvandet nær kemikaliedepotet ved Høfde 42.

PFAS-koncentrationerne i grundvandet ved Høfde 42 er så høje, at de i nogle målinger overskrider grænseværdien for koncentrationen i grundvand/drikkevand med en faktor på 1700.

Fakta: Flere forureninger på Harboøretange

På grund af flere PFAS-fund har man indført restriktioner for området, men de nye PFAS-fund i depotet ved Høfde 42 giver som sådan ikke anledning til fornyet varsomhed, da forureningen i depotet er indkapslet, lyder det fra regionen. 

Alligevel er man forberedt på flere spørgsmål fra områdets borgere.

- Vi har ikke et breaking news-banner med. Vi er der for at give folk en mulighed for at få en snak om forurening, forklarer Morten Bondgaard.

For nylig fandt regionen også PFAS ved Høfde 42, der huser 100 tons kemikalier.
For nylig fandt regionen også PFAS ved Høfde 42, der huser 100 tons kemikalier.
Foto: Region Midtjylland, Niels Åge Skovbo

Fortsætter undersøgelser

Det var i februar, at nye undersøgelser for første gang kunne dokumentere et større fund af PFAS på Harboøretange, da Region Midtjylland fandt forhøjede koncentrationer af PFAS-stoffer i en sø syd for Thyborøn.

Det fik Region Midtjylland til at iværksætte yderligere undersøgelser på tangen. 

Undersøgelserne er stadig ikke afsluttet, men har indtil nu har de blandt andet vist, at der er PFAS i havskum samt meget små koncentrationer i Vesterhavet.

- Vi har ikke fundet en entydig kilde. Vi finder det stort set alle steder, siger Morten Bondgaard.

Søndagens møde afholdes i tidsrummet klokken 10.00-13.00 på p-pladsen ved Sdr. Tværdige, Vesterhavsgade, 7680 Thyborøn.

Tilmelding er ikke nødvendig.

Læs mere om arrangementet på regionens hjemmeside